Política

Tusk demana no “trair” els britànics contraris al ‘Brexit’

Avisa l’eurocambra que seria “inacceptable” negar una pròrroga a Londres si canviés el seu pla

Persisteixen els dubtes sobre si el Regne Unit celebrarà comicis europeus

Mentre, ahir al vespre, els diputats britànics es disposaven a triar entre diferents versions possibles del Brexit i May insistia a salvar el seu pla, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, demanava paciència al Parlament d’Estrasburg en un moment d’incertesa sobre si el Regne Unit participarà o no en els comicis de maig a l’eurocambra.

Tusk va instar els eurodiputats a no “trair” els remainers, els britànics que no volen abandonar la UE i, en aquest sentit, els va demanar que no posin peròs a l’hora de concedir al govern britànic una pròrroga per repensar la seva estratègia sobre el Brexit.

Negar des del Parlament Europeu un temps extra a Londres per continuar negociant el Brexit, va dir Tusk, seria “inacceptable”. “No pots trair els sis milions de persones que van firmar la petició per revocar l’article 50 [del Tractat de Lisboa, el que posa en marxa el rellotge per a la sortida d’un estat membre], el milió de persones que es van manifestar a favor d’un segon referèndum [del Brexit, dissabte passat a Londres] o la creixent majoria de gent que vol continuar a la Unió Europea”, va proclamar Tusk durant un debat a l’hemicicle d’Estrasburg.

Aquests remainers, hi va afegir, “poden sentir que no estan prou representats pel Parlament britànic, però han de sentir que sí que ho estan” per l’europeu. Les paraules de Tusk no van agradar a l’eurodiputat britànic Nigel Farage, antic líder de l’Ukip i promotor del referèndum del 2016, que van guanyar els partidaris de la sortida de la UE.

Farage, que es va dir “decebut” per la intervenció del líder europeu, el va desafiar assegurant que un segon referèndum al Regne Unit ampliaria l’avantatge dels leavers, els partidaris de sortir de la UE. Més conciliador es va mostrar el cap negociador europeu del Brexit, Michel Barnier, qui, dirigint-se als britànics, va afirmar: “Ningú intenta robar-vos el Brexit, ningú intenta revertir el vot del poble britànic”, tot remarcant que el Regne Unit haurà de fer-se càrrec de les conseqüències de les seves decisions. Els Vint-i-set han acceptat retardar fins al 22 de maig el Brexit en cas que el Parlament de Westminster hagués acceptat el pla de sortida pactat per May amb Brussel·les.

Una altra cimera

Si aquest no fos el cas, la pròrroga es reduiria al 12 d’abril. El mateix Tusk va admetre ahir que hi podria haver una altra cimera sobre el Brexit a l’abril per analitzar els nous plans de sortida que presenti Londres si es descarta el de May. En cas que, al final, hi hagués una pròrroga llarga, el Regne Unit hauria de convocar eleccions al Parlament Europeu, com la resta de socis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia