Política

El vet a TV3 indigna el Col·legi i el Sindicat de Periodistes

Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio hi veuen censura i el Col·legi de Periodistes ho considera “ingerència política”

TVE pot seguir usant “fugitius” i “cop a la democràcia” com fan el PSOE, el PP i Cs

A Catalunya la llibertat d’expressió de, com a mínim, la meitat dels ciutadans perd un llençol a cada bugada. La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha prohibit a la televisió i la ràdio públiques catalanes usar la paraula “exili” per referir-se a la situació del president Puigdemont, dels exconsellers Puig, Serret i Comín, així com de les exdiputades Rovira i Gabriel, que van marxar a l’estranger per evitar ser empresonades preventivament ja fa gairebé un any i mig –el temps que fa que estan privats de llibertat l’exvicepresident Junqueras, els exconsellers Romeva, Turull, Rull, Forn i Bassa; l’expresidenta Forcadell i els líders civils Sànchez i Cuixart. D’altra banda, els periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio tampoc es poden referir a aquests darrers com a “presos polítics” tot i que estan empresonats per haver impulsat un referèndum i, alguns, per haver aprovat una declaració d’independència sense efectes. Donant la raó al recurs de Ciutadans, els magistrats de la Junta Electoral consideren que l’ús d’aquests termes vulnera “la neutralitat informativa” i s’identifica amb “els missatges electorals de determinades opcions polítiques”, en referència a JxCat, ERC, Catalunya En Comú i la CUP. Cal recordar que els periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio no utilitzen sistemàticament les dues expressions i també es refereixen en moltes ocasions als presos polítics com a “presos independentistes”, “polítics empresonats”, etc.

En canvi, la televisió pública espanyola pot continuar usant sistemàticament els termes “fugitius de la justícia” i “polítics presos” amb què es refereix als mateixos afectats. Ho pot continuar fent tal com ho fan sistemàticament el PSOE, el PP i Ciutadans. En aquest cas, els magistrats de la Junta Electoral Provincial de Barcelona no consideren que s’afecti la ”neutralitat informativa” ni que aquests termes s’identifiquin amb “els missatges electorals de determinades opcions polítiques”. Aquests darrers termes no “s’aparten injustificadament de la legalitat vigent” com sí ocorre, segons els magistrats, amb aquells altres.

Els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio acusaven ahir la Junta Electoral d’“ultrapassar les seves competències”, de “censura” i d’atacar la llibertat d’expressió i de premsa perquè, prohibint-los determinades paraules i enfocaments informatius “de forma arbitrària”, el que fan és constituir-se en una mena de “Ministeri de la Veritat”. De fet, el consell de Catalunya Ràdio recorda que l’ús d’aquestes expressions ha estat molt debatut al si de l’organisme i que “sempre” ha defensat que “era millor utilitzar-ne d’altres” deixant-ho a la llibertat d’elecció dels periodistes. El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera la decisió dels magistrats una “intromissió” en la informació d’aquests mitjans afectant “la llibertat d’informació i la no ingerència política”. També el Sindicat de Periodistes se solidaritzava ahir amb els mitjans afectats.

D’altra banda, a més de sancionar-los per haver donat cobertura a la manifestació pels presos a Madrid, els obliga a compensar el PSOE, el PP i Cs.

LES FRASES

Prohibir paraules o canviar l’enfocament de les notícies de forma arbitrària ens remet al Ministeri de la Veritat
Consells de TV3 i Cat Ràdio
Representa una intromissió en tota regla a un dels pilars fonamentals de la democràcia: la llibertat d’informació
Col·legi de Periodistes
TV3 obeirà la decisió de la Junta Electoral. Això no vol dir assumir que és justa, perquè no ho és
Vicent Sanchis
director de TV3

TVE no cal que compensi res

També per un recurs de Cs, TV3 ha de compensar aquest partit i el PSOE i el PP amb un espai informatiu de durada igual a la que va fer de la manifestació pels presos a Madrid. En canvi, TVE no ha de compensar ningú, tot i que també va fer una àmplia cobertura de la manifestació. El director de TV3, Vicent Sanchis, explicava ahir el perquè. En el cas de TVE, “ningú hi ha presentat recurs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans