Política

Trump dona accés a secrets oficials a gent no autoritzada

El president dels EUA hauria revocat la negativa d’atorgar autorització a diversos funcionaris i hauria posat en risc la seguretat nacional

Entre els assenyalats hi ha la filla i el gendre del mandatari

El president dels EUA, Donald Trump, va fer cas omís de les recomanacions del seu equip de seguretat i espionatge per donar accés a documents secrets a, com a mínim, 25 persones a les quals se’ls havia negat l’autorització. La revelació, sorgida d’una informant que encara treballa a la Casa Blanca, ha tornat a posar sobre la taula els dubtes sobre qui consulta i pot revisar material confidencial en una administració que no escapa a les crítiques sobre la seva nul·la funcionalitat.

La informant del cas va ser Tricia Newbold, una de les funcionàries encarregades de revisar documents i autoritzar el nivell d’accés dels treballadors de l’administració. Segons va revelar al Congrés, la Casa Blanca va desestimar el consell dels experts “sense l’anàlisi adequada, la documentació, ni acceptant o entenent completament els riscos” als quals s’exposava el país.

No només el president va revocar la negativa, sinó que Newbold, en alertar els seus superiors sobre aquest fet, fins i tot va ser castigada: la van suspendre de feina i sou durant dues setmanes, i van posar molts documents fora del seu abast aprofitant-se que té un tipus de nanisme.

L’accés a documents secrets per aquells no autoritzats no només és un problema de seguretat nacional, segons Newbold: també inclou el temor d’extorsió i xantatge per part de governs estrangers i possibles conflictes d’interès.

Entre els assumptes que despertaven sospites i feien desestimar l’autorització hi havia problemes de drogoaddicció, problemes financers o conductes criminals. “L’última esperança”, segons la informant, és que el Congrés actuï. Els demòcrates, amb el control de la Cambra de Representants, han promès que demanaran explicacions.

No hi ha detall sobre els noms dels implicats, però tot indica que a la llista apareixen algunes de les figures més notòries de l’administració com ara l’assessor en seguretat nacional John Bolton, la filla Ivanka Trump i el gendre Jared Kushner.

No és la primera vegada que el matrimoni apareix com a sospitós d’haver violat codis i normatives per tenir accés a influència i a documents.

Especialment controvertit és el cas de Kushner, que des de la seva entrada al govern ha plantejat seriosos dubtes. Durant molt de temps va tenir un permís temporal d’accés a material confidencial i fins i tot se li va rebaixar el nivell d’accés, cosa que va enfrontar Trump amb el que llavors era cap de gabinet, John Kelly.

La matinada de dimarts, en una entrevista a Fox News, Kushner ho negava tot. “En els últims dos anys se m’ha acusat de moltes coses i totes han resultat ser falses”, va dir el gendre i assessor presidencial. Kushner no és l’únic sota sospita. Rob Porter, el que durant molt de temps va ser secretari personal de Trump i l’encarregat de dur-li tot tipus de documents al despatx, no tenia màxima autorització de seguretat per diverses acusacions de violència domèstica.

Rússia centrarà la reunió de l’OTAN

Avui comença a Washington una cimera de l’OTAN on el tema central serà l’amenaça russa, que té en alerta l’aliança militar en diversos fronts. El més important serà, segons un funcionari del Departament d’Estat dels EUA, intentar aconseguir un pacte per reforçar la presència militar a l’est d’Europa i a la regió del mar Negre en particular, com a mesura de dissuasió contra Moscou. Els 29 ministres d’Afers Estrangers de l’aliança també debatran sobre altres reptes que presenta Rússia, com ara els atacs cibernètics, els intents d’ingerència i disrupció en la política de països europeus i els EUA, i la presència i intervenció a Síria i Veneçuela. En la reunió també hi haurà moments per intentar reconduir la relació entre l’OTAN i els EUA, en tensió constant des de l’arribada de Trump al poder, i l’exigència constant que o els països europeus aporten més diners o es retirarà “fart” de pagar la defensa d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”