Política

La JEC deixa a Marchena si hi ha debat electoral a Soto

L’àrbitre avisa que Institucions Penitenciàries veu impossible el prec de Sánchez

El jutge els hauria d’autoritzar a faltar al judici

La junta de Madrid fixarà si hi ha mítings al penal com vol ERC

La Junta Electoral Central es va reunir ahir durant quatre hores –fent aturar el judici al Suprem– per decidir que no decideix. Davant el prec del pres i candidat de JxCat Jordi Sànchez de poder fer un debat a Soto del Real abans de les eleccions del 28 d’abril, l’àrbitre electoral se’n desentén i sosté que el competent per “decidir si mesures com les demanades són compatibles amb l’objecte de la detenció del candidat” és la sala segona del Suprem que presideix Manuel Marchena, precisament el president del tribunal que jutja els presos polítics. Davant la reclamació de fer mítings a la presó, com sol·licitava ERC, la JEC també decideix que no decideix res i traspassa el veredicte a la Junta Provincial de Madrid.

L’anomalia espanyola de viure en vigílies d’unes eleccions generals com les del 28 d’abril en què per primera vegada els caps de llista de dos partits són presos preventius està obligant la Junta Electoral Central a abordar punts inexplorats i a reunir-se –amb l’ocultisme habitual amb què ho fa al Congrés– en ple judici al Suprem. Com que es dona el cas que dos membres del tribunal del procés –Luciano Varela i Ana Ferrer– tenen al mateix temps un seient a la JEC, el primer que va fer ahir l’àrbitre electoral que està presidit per Segundo Menéndez va ser emetre una nota de descàrrec dels dos magistrats per avalar que “ni han assistit, ni participat en la deliberació, ni votat” cap assumpte sobre garanties de participació política dels jutjats.

Problemes de seguretat

Preservat el bon nom dels magistrats que tenen un seient a cada ens, la JEC va entrar en la sol·licitud de Sànchez per reivindicar el seu acord del 12 de desembre del 2017 i dir que és el Suprem el que ha de dir si hi ha punts en què el dret de sufragi d’un pres és “incompatible amb l’objecte de la seva detenció”. Tot i no entrar a decidir, però, la JEC sí que vol decantar la deliberació recordant que Institucions Penitenciàries ja va fer un informe desfavorable a acollir un debat a Madrid V (Soto del Real) perquè suposaria “l’alteració de les normes reglamentàries” i seria “contrari als elementals principis de seguretat” per una pretesa necessitat de “reforçar el personal de seguretat”. Institucions Penitenciàries, de fet, invoca la retransmissió dels mitjans de comunicació com un impediment afegit que avalaria la “impossibilitat material” del debat.

Absentar-se del judici

Si bé una part del Madrid polític ha donat ales a la hipòtesi de l’excarcerament dels presos candidats per fer campanya, el cert és que Marchena obliga cada dia del judici les preses i els presos a llevar-se a les sis del matí per ser conduïts a l’Audiència, escorcollats, i conduïts al Suprem, on els espera un nou escorcoll abans d’entrar a la sala en què són vistos pel senyal televisiu. Així que després de dos mesos de cauteles i de trasllats esgotadors, el jutge Marchena hauria d’autoritzar ara els presos com Sànchez o Oriol Junqueras a faltar al seu propi judici per tenir un altaveu polític –que ell no preveu fins a l’al·legat final– des de l’interior de la presó.

En el cas d’ERC, la petició era doble: poder fer mítings el 13 d’abril als centres penitenciaris de Madrid V (Soto del Real) i de Madrid I (Alcalá-Meco), la JEC se’n desentén en favor de la Junta Electoral Provincial de Madrid. Com amb Sànchez, però, la inhibició va seguida del decantament en contra tot subratllant que Institucions Penitenciàries ja ha emès un informe en contra perquè hi detecta “diferències” amb el permís de fer actes electorals a la presó que sí que va autoritzar a Andalusia en les últimes autonòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona