Política

Borràs (JxCat): “Serem muralles per defensar els principis bàsics i essencials de la democràcia”

La candidata situa “la presó injusta”, “l’abús de la judicialització”, la llengua, l’escola, TV3 i l’1-O com a “línies vermelles”

Puigdemont subratlla la necessitat d’aconseguir grup propi al Congrés

La número 2 de Junts per Catalunya (JxCat) per Barcelona al 28-A, Laura Borràs, ha assegurat que la seva formació serà “l’única veu independentista i independent” a Madrid que defensarà els interessos de Catalunya amb “força i determinació”.

En un acte electoral aquest divendres al vespre a Tarragona, Borràs ha afirmat que els diputats de JxCat esdevindran “muralles humanes” per a defensar els principis “bàsics i essencials” de la democràcia. I ha assenyalat que tenen com a “línies vermelles” qüestions com “la presó injusta”, “l’abús de la judicialització”, la llengua, l’escola, TV3 i l’1-O.

Sobre el judici al Suprem, Borràs ha dit que JxCat serà “el sí a la dignitat” davant “la col·lecció de no” dels socialistes.

En aquest sentit, l’exconsellera de Cultura ha recordat la visita del candidat del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, diumenge passat a Tarragona, on va dir “no a la independència, no a l’autodeterminació, no al referèndum i no al president Torra”. “Només li faltava dir no a la democràcia perquè és efectivament el què volen coartar”, ha engegat.

El mateix dia que l’enquesta del CEO ha donat entre 5 i 7 escons a JxCat a la cambra baixa, Borràs ha insistit en la necessitat de tenir grup parlamentari per tal de ser “més forts” a Madrid i que se’ls senti.

Borràs ha dit que aquesta fita comença perquè la demarcació de Tarragona faci confiança al seu cap de llista, Josep Rull, i que la ciutadania ompli les urnes. “L’acció és l’únic camí”, ha assegurat Borràs, parafrasejant un poema de la tarragonina Montserrat Abelló.

En clau territorial, la candidata ha dit que Tarragona coneix els costos de la dependència de l’Estat. Ha esmentat reptes com l’elevat cost de l’energia, el túnel de l’A-27 o el corredor mediterrani, del qual ha dit que l’Estat impedeix que prosperi i que “caldrà un Estat per a fer-ho”. És per això que ha defensat que la independència és “el projecte més social i més viable econòmicament” per a Catalunya.

Grup parlamentari

En una intervenció en directe per videoconferència des de Waterloo, el cap de llista de JxCat a les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha reivindicat el suport a la formació perquè obtingui grup parlamentari propi al Congrés i al Senat. Segons ell, això serà el que miraran “els del tripartit del 155” la nit dels comicis, i allò que els “inquieta” i “neguiteja”.

Puigdemont ha dit que els candidats electes aniran a les cambres espanyoles a dir “allò que no volen sentir”, però que ho faran a la manera de JxCat i dels presos. “De manera educada, ferma, de fons contundent i de formes democràtiques i respectuoses, perquè la Catalunya que volem és així. Que es defensi sense claudicacions i ho faci des de la raó i fugint d’espectacles que són focs d’encenalls i poca cosa més”, ha remarcat.

El candidat europeu s’ha compromès a portar “el fil de l’1-O a Madrid, a Europa i on faci falta”. Aquestes credencials i aquests valors, ha dit Puigdemont, són la seva “línia vermella” i ha promès que JxCat no en farà “mercadeig” ni “renúncia”. “No mercadejarem amb aquestes línies, valors i credencials. Que ho facin altres, però nosaltres no”, ha exclamat.

Defensa “irrenunciable” de l’autodeterminació

Durant l’acte ha intervingut Meritxell Lluís, número 2 al Senat per Barcelona i esposa de Josep Rull, del qual ha llegit una carta escrita a la presó de Soto del Real.

A la missiva, el cap de llista de JxCat per Tarragona garanteix que aniran a Madrid “a fer política” i a fer una “defensa irrenunciable” del dret a l’autodeterminació. “Formarem part de la solució perquè som la gent del diàleg, des de la fermesa de les nostres conviccions. Anirem a Madrid amb l’esperit de l’1-O”, ha promés.

Rull ha carregat contra les candidates de Cs i PP, Inés Arrimadas i Cayetana Álvarez, respectivament, pels seus discursos “plens d’odi i de confrontació”. “No ens trencaran i no permetrem que ens trenquin”, ha avisat.

En clau de territori, Rull s’ha compromès a defensar els interessos dels ciutadans, entre els quals ha esmentat infraestructures com el corredor mediterrani, l’N-340, l’N-240, l’A-27; la protecció del delta de l’Ebre, les pensions o el reforç de l’economia productiva.

Davant el seu empresonament, Rull ha demanat al seu número 2, Ferran Bel, que sigui la seva veu durant la campanya. “Una veu que no podran silenciar perquè no hi ha prou presons per a fer-nos callar”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona