Política

Dos guanyadors a Israel

A l’espera dels resultats, els sondejos a peu d’urna són dispars, però apunten a una victòria de Benny Gantz, desbancant el Likud

La coalició de les dretes, liderada per Netanyahu, sumaria per mantenir-se al govern

La nova coalició Blau i Blanc, amb Benny Gantz al capdavant, liderava anit les enquestes a peu d’urna en les eleccions al parlament d’Israel, celebrades ahir. Gantz hauria superat en escons el partit Likud, que en la darrera dècada i amb Benjamin Netanyahu com a primer ministre ha comandat la coalició de dretes al govern.

Ara bé, en un panorama polític altament fragmentat –amb 40 partits participants en els comicis d’ahir– la victòria de Gantz podria ser inútil: els mateixos sondejos mantenien ahir a la nit una lleugera majoria del bloc de la dreta, amb qui Netanyahu podria pactar per revalidar el seu cinquè mandat. El bloc de centredreta i esquerres tindria entre 56 i 60 diputats, mentre que el que podria formar Netanyahu se situaria entre els 60 i els 66 en un parlament amb 120 seients. Els resultats definitius no està previst que es donin a conèixer fins avui o demà.

Més que en una gran diferència ideològica, les eleccions d’ahir s’havien plantejat pràcticament com un plebiscit a la continuïtat en el poder de Netanyahu. Blau i Blanc és una coalició de tres partits, que han pactat una alternança de dos anys en cas de formar govern i liderada per alts comandaments de l’exèrcit israelià. La seva irrupció en el panorama polític suposava, per primer cop en una dècada, una alternativa real al vell polític, que serà processat per corrupció. Les darreres setmanes, les dues opcions s’han mantingut molt igualades en les enquestes. Anit, tots els sondejos, excepte el del Canal 13, que apuntava un empat tècnic amb 36 diputats, assenyalaven que Blau i Blanc superava en vots el partit de Netanyahu. Ara bé, els marges eren curts: l’enquesta del Canal 11 li donava només un diputat de marge; el Canal 12 eixamplava la victòria per a la nova coalició de centredreta fins als 37 diputats contra els 33 del Likud.

Els caps de llista de Blau i Blanc, Gantz i Yair Lapid, van proclamar, a Twitter, la seva victòria amb rapidesa: “Hem guanyat. El poble d’Israel ha parlat! Gràcies als milers d’activistes i més d’un milió de votants. En aquestes eleccions hi ha un clar guanyador i un clar perdedor. Bibi [Netanyahu] va prometre 40 seients i ha perdut en gran”, van assegurar. Els partidaris de la coalició van sortir a celebrar-ho pels carrers de Tel-Aviv. “Ens sentim lliures. És possible. Tenim encara una nit llarga, però per primer cop es pot sentir un aire de canvi”, assegurava un dels seguidors.

“Victòria definitiva”

També a Twitter i sols una estona després, el primer ministre es va reivindicar com a guanyador i va assegurar que avui mateix ja comença a treballar en la formació de govern de coalició: “El bloc de dretes liderat pel Likud ha guanyat una victòria definitiva.” Netanyahu confia en una coalició amb els seus “socis naturals”. D’altra banda, tots els sondejos mantenen dins el Parlament partits petits com l’esquerrà i pacifista Meretz, amb entre 4 i 5 diputats, i també als laboristes, amb uns probables 7 diputats. Per contra, quedaria fora de la Kneset un dels partits ultranacionalistes amb qui comptava per integrar una futura coalició de dretes, Zehut, a qui les enquestes dels darreres dies donaven fins a 4 diputats.

Càmeres del Likud gravant votants àrabs

A mig matí, la policia va retirar 1.200 càmeres que portaven interventors i observadors del Likud, que encapçala Netanyahu. Gravaven d’amagat als col·legis on va a votar la comunitat àrab israeliana. La policia va intervenir-hi per queixes de partits d’esquerres i àrabs, perquè vulnera el dret a vot secret. El comitè central electoral prohibeix la gravació als centres electorals, tant de votants com del mateix procés, excepte a periodistes acreditats, i ho considera “il·legal”. Netanyahu va defensar les càmeres per “garantir el vot legítim”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona