Política

La presó entra en campanya

Junqueras insisteix i reclama a la Junta Electoral participar en debats i entrevistes en els mitjans públics des del plató o la presó

Tots els candidats presos demanen fer campanya i JxCat i ERC també volen fer actes a les presons

Falten poques hores perquè comenci la campanya electoral per a les eleccions espanyoles, i tant el Tribunal Suprem (TS) com la Junta Electoral Central (JEC) esgoten terminis per decidir si els candidats que estan en presó preventiva poden participar en debats, entrevistes i actes electorals de campanya.

Mentre dura la indecisió –avui hi ha previst que es reuneixi la Junta Electoral Central–, els candidats presos intensifiquen la pressió per poder exercir el seu dret de participació política. El darrer a trucar a la porta va ser ahir el candidat d’ERC, Oriol Junqueras. El president republicà va dirigir-se per carta a la Junta Electoral Central per sol·licitar participar com a cap de llista de la candidatura republicana en les entrevistes i els debats que s’organitzin en els mitjans de comunicació públics, concretament a TV3, Catalunya Ràdio, l’ACN i TVE. La missiva a la Junta Electoral detalla quins són aquests actes, així com les dates, i apunta la possibilitat que, en el cas que no s’accepti la sortida de Junqueras de la presó, se li permeti participar-hi des del centre penitenciari.

La petició de Junqueras és una més de les ja registrades per la resta de candidats que estan en presó preventiva. És el cas del candidat d’ERC al Senat Raül Romeva i de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull, caps de llista al Congrés dels Diputats per les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida, respectivament. Conjuntament amb Junqueras, tots cinc ja van demanar, a principi d’abril, un primer permís al Suprem per poder sortir de la presó i participar amb total llibertat en la campanya electoral. A hores d’ara la resposta del tribunal s’ha limitat a permetre que els candidats puguin recollir l’acta si obtenen escó al Congrés dels Diputats i participar del primer ple per tal de poder acatar la Constitució d’acord amb el reglament de la cambra legislativa espanyola, que requereix fer-ho de forma presencial durant el primer ple d’inici de la legislatura.

Més actes a la presó

Però, a més a més de la presència dels presos polítics en la campanya electoral com a caps de llista de les seves formacions polítiques, Junts per Catalunya i ERC també han sol·licitat l’organització d’actes als centres penitenciaris.

El 31 de març ho va fer ERC amb l’objectiu de celebrar actes tant a Soto del Real com a Alcalá Meco i a les presons catalanes de Lledoners, Mas Enric i Puig de les Basses. La sol·licitud, que recordava el permís que va ser concedit a Adelante Andalucía per fer un acte als centres penitenciaris durant les eleccions andaluses, va ser denegat per la Junta Electoral el 4 d’abril fent valer un informe d’Institucions Penitenciàries del Ministeri d’Interior.

Els republicans, però, no s’han donat per vençuts i han tornat a reclamar a la Junta Electoral Central l’organització d’actes electorals a les presons. En aquesta segona petició, els republicans s’avenen a fer actes sense la presència de mitjans de comunicació per evitar generar conflictes o qualsevol altra dificultat a la direcció dels centres penitenciaris. En la carta a la JEC, ERC també adjunta un calendari d’actes, en aquest cas es demana que els mateixos candidats que estan presos a Soto del Real i Alcalá Meco puguin realitzar un acte aquest dissabte, dia 13 d’abril, de les 11 del matí a la 1 del migdia. Quant als centres penitenciaris catalans, el Departament de Justícia també espera un pronunciament de la Junta Electoral Central.

Però la resposta de moment continua encallada, i més després que dimarts el Suprem traslladés la decisió a la Junta Electoral. En aquest cas, els magistrats, i amb Manuel Marchena com a sotasignat de la providència, es van declarar no competents per decidir sobre la petició, en aquest cas del candidat Jordi Sànchez, de JxCat, d’organitzar un acte electoral a Soto del Real. En espera que la Junta Electoral es pugui pronunciar avui sobre la celebració d’actes electorals a les presons, també queda pendent la decisió del Suprem respecte de la primera sol·licitud de tots els candidats de sortir en llibertat per fer campanya, i en què també s’inclou la petició de Quim Forn, que, a més a més, ha estat cridat a formar part d’una mesa electoral.

LES DATES

13.04.19
Dia
en què ERC sol·licita fer actes electorals a Soto del Real i Alcalá Meco, de les 11 del matí a la 1 del migdia.
15.04.19
Dia
previst per al primer debat electoral dels candidats a Catalunya i al qual Junqueras demana assistir. És a TVE.

ERC vol fora Vox del judici pel 28-A

ERC va presentat ahir un escrit a la Junta Electoral Central (JEC) perquè el Suprem exclogui Vox del judici durant la campanya electoral de les generals. Els republicans recorden que Vox es presenta a les eleccions, i consideren que si poden exercir l’acusació popular durant el judici això els dona “més visibilitat de la que correspon” segons la llei electoral. El portaveu jurídic d’ERC, Joan Ignasi Elena, va assegurar ahir que justament la formació d’extrema dreta aprofita el judici per fer propaganda política. ERC també ha recorregut a la JEC perquè insti el Suprem i suspengui les declaracions dels testimonis previstos durant la campanya. Elena, però, no va aclarir si sol·liciten una suspensió del judici. “Això ho haurà de decidir el tribunal”, va cocloure. En plena campanya han de declarar, entre d’altres, el vicepresident Pere Aragonès, l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó o els exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona