Política

Álvarez de Toledo vol que sigui rendible ser constitucionalista a Catalunya 

La cap de llista del PP a les eleccions generals per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha assegurat aquest divendres que es proposa “eixamplar” la base del constitucionalisme a Catalunya i aconseguir que “sigui rendible ser constitucionalista” en aquest territori de l’Estat.

Álvarez de Toledo ha participat avui en el cicle de rodes de premsa organitzat per l’Agència Efe amb els candidats a les eleccions del 28 d’abril a Catalunya, on ha aprofitat també per reivindicar un “reforçament de la presència de l’Estat” a Catalunya.

La candidata ha lamentat que actualment només resulti rendible ser “nacionalista” a Catalunya tant en termes socials, com morals o institucionals, ha dit. I és que, al seu entendre, tant les institucions catalanes com els mitjans públics estan “presos pel nacionalisme”, i ha confiat en què aquests comicis siguin un “punt d’inflexió” i serveixin per revertir aquesta situació i per “recuperar espais per a la democràcia” a Catalunya.

Per ampliar l’espai constitucionalista a Catalunya, la candidata ha dit que compta també amb “una esquerra compromesa amb la Constitució que no està a l’òrbita del PSC”, perquè aquest partit “ha abandonat la idea d’igualtat i del constitucionalisme”.

En aquesta línia, ha reivindicat el seu partit com “el de la llibertat i de la igualtat”, i ha urgit a “apoderar a la meitat de Catalunya que ha estat silenciada i arraconada”. 

A la pregunta de quin és el projecte del PP per als dos milions de catalans que donen suport a formacions independentistes, la candidata ha comentat que ara és el moment de preocupar-se i de “protegir” els constitucionalistes.

Segons el seu parer, si es guanyen espais de democràcia per als catalans constitucionalistes i si es posa de manifest que és “infinitament millor viure en una comunitat tolerant i oberta”, a poc a poc anirà disminuint el nombre de catalans independentistes. 

I és que el nacionalisme català és “extremista, reaccionari i tribalista”, causa un “profund dany a la convivència” a Catalunya i viu del “victimisme”, ha advertit.

Encara que la candidata manté oberta l’opció d’aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya, considera “una gran fal·làcia” definir ara durant quant temps s’hauria d’aplicar, si bé apunta que haurien d’introduir-se canvis en matèries com l’educació o els mitjans públics de comunicació.

“No em sembla raonable” que el director de TV3, Vicent Sanchis, “segueixi en el càrrec”, ha dit la candidata, que ha recordat que està processat pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona.

D’una altra banda, la candidata ha reivindicat el rol del castellà com “llengua comuna” i ha lamentat que “els que diuen que estimen el català l’hagin convertit en una llengua d’exclusió i identitària”. 

Si el català té l’ús social que té actualment és també perquè l’Estat “ha col·laborat” en això. “Hi ha hagut una immensa voluntat d’integració” per part de l’Estat, ha destacat, i ha deplorat la “idea falsa” “d’una Espanya contra Catalunya”. 

“Aquest Estat que aquí es veu com agressiu ha estat tot al contrari”, ha assegurat la candidata, que durant la roda de premsa ha centrat les seves crítiques al PSOE i en els independentistes i ha evitat atacar Ciutadans. 

“La meva adversària no és (Inés) Arrimadas. Vull eixamplar l’espai constitucional a Catalunya”, ha dit Álvarez de Toledo, tot i que ha comentat que si ella hagués guanyat les eleccions autonòmiques a Catalunya sí s’hauria presentat a la investidura. 

D’una altra banda, Álvarez de Toledo ha denunciat que el nacionalisme català “ha fracassat a l’hora de construir un sol poble” a Catalunya. Encara que els nacionalistes han presentat Catalunya com un sol poble, en realitat els catalans constitucionalistes “sempre han sobreviscut sota la crosta nacionalista”, ha opinat.

Preguntada sobre Vox, ha comentat que els partits nacionalistes no li agradaven “en cap de les seves variants”, i que per això apel·la a aglutinar el vot al voltant del PP, perquè la seva formació “no hagi de pactar amb ningú”.

En qualsevol cas, no entreveu una “majoria absoluta” per part de cap formació després del 28 d’abril, de manera que assumeix que un acord amb Ciutadans seria “factible i raonable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona