Política

Prohibeixen als ‘armilles grogues’ manifestar-se prop de Notre-Dame

La policia al·lega motius de seguretat pels danys causats pel foc

Tres elements de l’estructura amenacen de caure

Un curtcircuit podria haver causat l’incendi

El govern francès ha fixat un perímetre de prohibició de manifestacions al voltant de la catedral de Notre-Dame després del devastador incendi que va patir el temple dilluns passat. Per això els armilles grogues no podran protestar a prop del monumental edifici gòtic avui, va informar la cadena de televisió BFM. La prefectura de policia va justificar el vet al·legant “motius de seguretat” després dels greus danys que va patir el temple, del segle XIII. El perímetre afectat, que se suma al dels Camps Elisis i els accessos al Palau de l’Elisi, se centra en la zona de l’illa de la Cité, on es troba Notre-Dame.

Tot i que encara no es pot treballar a l’interior per seguretat, una primera avaluació indica que la causa més probable és que un curtcircuit hagués provocat el foc, va assenyalar un oficial de la policia francesa, que va dir que estan en espera d’assegurar amb unes posts de fusta diverses parts. Tres zones de la catedral “continuen sent fràgils”, tot i que l’estructura principal del temple està fora de perill. Així ho va dir, dijous, el ministre de Cultura francès, Franck Riester, que va reafirmar l’objectiu fixat pel president Emmanuel Macron de reconstruir en cinc anys l’edifici gòtic.

Un temple “efímer”

Durant el període que durin les obres de reconstrucció, l’arxipreste de Notre-Dame, Patrick Chauvet, ha proposat aixecar una “catedral efímera” de fusta a la plaça de davant de la catedral. Una iniciativa que té el suport de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i del govern, bolcat de ple en les feines de restauració. Dijous, va anunciar un “pla de formació” per a joves artesans per respondre al repte de la mà d’obra que comporta la reconstrucció. “Amb el Ministeri de Treball, hem decidit impulsar un gran pla per a artesans que vulguin participar en aquesta construcció de gran prestigi”, va assegurar la presidenta de la regió de l’Illa de França, Valérie Pécresse, després d’una reunió a l’Elisi, en què es va retre homenatge als bombers i els altres professionals que van participar en l’extinció del foc. La gestió del succés ha fet créixer la popularitat de Macron. Tot i que continua sent molt baixa, ha recuperat el nivell de setembre, dos mesos abans que esclatés la crisi dels armilles grogues.

Ensurt a Sant Patrici de Nova York

Tres dies després que les flames assolessin Notre-Dame de París, dimecres, un home va ser detingut a la catedral de Sant Patrici de Nova York amb bidons de gasolina i encenedors. L’home, de 37 anys i procedent de Nova Jersey, va explicar, en el moment de l’arrest, que el seu cotxe havia quedat sense gasolina i travessava la catedral per arribar a l’avinguda Madison, on el tenia aparcat. Segons la policia, els agents el van acompanyar fins al vehicle i van comprovar que sí que tenia combustible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona