Política

Asens proposa un finançament propi per a Catalunya i una llei de plurinacionalitat que blindi “la condició nacional”

El candidat dels comuns planteja que es reactivi la taula de diàleg entre partits catalans per pactar una llei de claredat pel referèndum

El cap de llista d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha proposat un nou finançament per a Catalunya fora del règim comú amb la creació d’una hisenda pròpia, així com una llei de plurinacionalitat que blindi “la condició nacional catalana”. En una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el candidat dels comuns ha reclamat la reactivació de la taula de diàleg entre partits catalans per acordar aquestes dues apostes per “sortir de l’atzucac polític”, a la que ha afegit una llei de claredat per pactar les condicions d’un referèndum. En aquest últim aspecte, ha explicat que no descarten cap format de pregunta ni altres referèndums a l’Estat perquè “qualsevol opció és bona”. D’altra banda, també ha reivindicat la necessitat de blindar la immersió lingüística i el model d’escola catalana i ha emplaçat els partits que criden al diàleg –ERC, JxCat i el PSC- a posicionar-se sobre la seva proposta.

Durant una roda de premsa organitzada per l’ACN, Asens ha assegurat que la situació actual és “d’empat tècnic” entre el bloc que creu “que amb el 155 es retorna a la situació de convivència ciutadana” i el que va apostar “amb la via unilateral per trencar el consens del 80%” a favor del referèndum, i ha reivindicat la seva candidatura com la garant del diàleg per sortir del “carreró sense sortida”.

En aquest sentit, l’aposta dels comuns és la de reactivar la taula de diàleg entre partits catalans per pactar alguns elements que Asens considera clau per acabar amb la situació de bloqueig. De fet, els comuns ja han llençat una proposta de mediadora per aquest espai de diàleg, que seria Rosa Lluch, filla de l’expresident del Parlament Ernest Lluch, que consideren que per la seva “valentia, empatia i experiència” podria ser una bona figura, encara que ha matisat que el rol a jugar-hi dependrà de l’opinió de la resta de formacions.

Hisenda pròpia

Una de les mesures que ECP proposa és la creació d’un finançament propi per a Catalunya fora del règim comú. Així, creu que caldria una Hisenda pròpia catalana que s’adeqüés a les competències i necessitats del territori perquè, segons ha considerat, el sistema actual és injust, ineficient i discriminatori, i que formés un model recaptatori d’impostos solidari.

Referèndum d’autodeterminació

Una segona aposta dels comuns per a aquesta proposta de pacte entre partits catalans és una llei de claredat inspirada en la de Quebec que especifiqués com seria un referèndum pactat a Catalunya. “L’actual marc autonòmic es troba esgotat, hem de buscar un nou acord”, ha apuntat Asens, que després ha afegit que tots els detalls de la llei s’han de pactar entre els diversos agents catalans participants a la taula.

Tot i això, sí que ha indicat que seria a aquesta llei on es recolliria la pregunta, les opcions de resposta i el llindar d’aprovació i de participació. En aquest sentit, ha descartat tancar portes a qualsevol model de referèndum , ja sigui amb pregunta no-binària o amb diversos referèndums a l’Estat, i ha destacat que “qualsevol opció serà bona” perquè la seva voluntat és posar el debat sobre la taula. Tot i això, Asens sí que ha afirmat que Catalunya és un subjecte polític nacional i, per tant, qui tindria l’última paraula serien els seus ciutadans.

Paral·lelament, Asens ha explicat que el govern espanyol hauria de promoure una llei del referèndum que establís els canals de negociació entre els dos governs i les condicions en què se celebraria el referèndum.

Blindar la “condició nacional” i la immersió lingüística

Els altres dos aspectes que En Comú Podem proposa tractar a la taula de diàleg són una llei de plurinacionalitat que “blindi al condició nacional” i reconegui Catalunya com una nació. Asens ha explicat que no caldria una reforma constitucional per tirar-la endavant perquè Catalunya ja està reconeguda com a tal, de manera que no hi entraria en confrontació. “La veiem viable, necessària i convenient per blindar la condició nacional de Catalunya”, ha assegurat Asens.

En un sentit similar, el candidat ha explicat que també cal protegir el model educatiu català i, en especial, la immersió lingüística, que ha qualificat com “un dels tresors més preuats de la nació”. Així, ha detallat que a aquesta llei s’hi inclouria una defensa de la immersió lingüística perquè, com ha advertit, es troba molt amenaçada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona