Política

Gihadisme local amb connexions internacionals

El govern de Sri Lanka culpa el grup National Thowheeth Jama’ath dels atacs de diumenge de Pasqua

Assegura que va rebre ajut d’una xarxa exterior

Les autoritats havien estat advertides dues setmanes abans

Una xarxa internacional hauria ajudat a executar la devastadora onada d’atemptats contra esglésies i hotels de luxe que va provocar un bany de sang el diumenge de Pasqua, a Sri Lanka, que està sota l’estat d’emergència nacional i el toc de queda. Així ho van dir les autoritats singaleses ahir, que ja tenen un sospitós de la cadena d’explosions que va causar 290 morts i 500 ferits, segons les últimes xifres oficials, tot i que a l’hora de tancar aquesta edició cap organització n’havia reivindicat l’autoria.

El govern presidit per Ranil Wickremesinghe ha donat les culpes a un grup gihadista local, National Thowheeth Jama’ath (NTJ), amb connexions internacionals. La pista islamista ja es va apuntar el mateix diumenge, per la metodologia dels atemptats, suïcides. Un tipus de terrorisme amb el qual no es comptava en un país on els musulmans són un 11% i sovint són objecte d’atacs dels extremistes budistes, que són la majoria, 70%.

En ser interrogat sobre qui hi havia darrere els atemptats, en la roda de premsa que va oferir ahir a Colombo, el ministre de Sanitat, Rajitha Senaratne, que exerceix de portaveu de l’executiu, va buscar un document i va dir: “National Thowheeth Jama’ath”. “És una organització local?”, li van preguntar. “És una organització local, però no sabem si té vincles amb l’exterior”, hi va afegir, sense donar més detalls del grup. Es tractaria d’una organització gihadista que es va donar a conèixer l’any passat en relació amb uns actes de vandalisme contra estàtues budistes, però que fins abans-d’ahir no hauria comès cap atemptat a gran escala, si se’n confirma l’autoria.

Batudes i detencions

Senaratne va insistir, però, que les investigacions apunten que els devastadors atacs podrien haver estat planificats amb l’ajuda d’una xarxa internacional, tenint en compte l’entrenament dels atacants i l’ús de potents explosius. “No creiem que una organització petita d’aquest país pugui fer tot això. Estem investigant el suport internacional i altres vincles”, va dir el ministre, que va indicar que “la majoria dels atacs van ser suïcides”. “A partir d’això estem fent batudes i arrestos i també s’han fet batudes en els llocs d’entrenament”, va dir Rajitha Senaratne. Segons el govern, set dels terroristes es van immolar en sis dels vuit atacs i, d’acord amb la informació de la policia, hi hauria almenys 24 persones detingudes.

El ministre i portaveu del govern va reconèixer també durant la roda de premsa que el 4 d’abril passat es va rebre informació d’agències d’intel·ligència internacionals que advertien d’aquests atacs, en què es deia que els objectius podien ser “esglésies i diferents destinacions turístiques”.

“Es va informar l’inspector general de la policia el 9 d’abril, incloent-hi els noms de suposats terroristes”, va admetre, destacant la responsabilitat del govern en el que havia passat per no haver evitat la tragèdia.

El comentari del ministre sobre els avisos rebuts han provocat preocupació pel temor que els errors en seguretat siguin polititzats per treure’n rèdits polítics, ja que les greus diferències entre el primer ministre, Wickremesinghe, i el president del país, Maithripala Sirisena, són àmpliament conegudes, després que aquest hagués intentat infructuosament apartar el primer del poder l’octubre passat.

Hi ha almenys 24 detinguts, segons va informar el portaveu de la policia, Ruwan Gunasekara, i les autoritats forenses han identificat els cossos de set suïcides. Segons fonts policials, set dels terroristes s’haurien immolat en set de les vuit explosions que es van produir, tres en esglésies, quatre en hotels de cinc estrelles i la vuitena en un complex residencial.

La sèrie d’atacs va començar de manera simultània a tres quarts de nou del matí amb una potent explosió en una església de la capital i amb una altra a Katana, a l’oest del país. Simultàniament es produïen tres explosions més en tres hotels de luxe de Colombo –el Cinnamon Grand, el Kingsbury i el Shangri-La– i una sisena en un temple a Batticaloa, a quilòmetres de distància de la capital. Les explosions van continuar hores després amb una setena detonació en un petit hotel a pocs metres del zoo de Dehiwala, a 10 quilòmetres al sud de la capital, i l’última en un complex residencial a Dematagoda, també a Colombo.

Les autoritats locals van vincular les dues últimes explosions, en què van morir cinc persones, entre elles tres policies, amb el possible intent de fugida dels terroristes implicats en els atemptats.

A més, la policia va informar ahir de la localització d’una bomba de fabricació casolana en una via d’accés a l’aeroport de Colombo, tot i que el dispositiu va ser desactivat.

Una font policial va assegurar que la bomba va ser localitzada diumenge en una ruta d’accés a la terminal de l’aeroport, que està obert tot i que sota un estricte protocol de seguretat. Ahir, encara en estat de xoc pel que havia passat diumenge, el país va tornar a tremolar davant el temor que el malson encara no havia acabat a causa d’una potent deflagració. Una furgoneta amb explosius va explotar prop d’una de les esglésies atacades diumenge, quan els artificiers intentaven desactivar-la. Les forces de seguretat havien trobat minuts abans 87 detonadors de bombes a l’estació principal d’autobusos de la capital, segons va informar la policia, que està fent batudes per tota l’illa a la recerca dels autors de la massacre.

Des del conflicte armat amb els Tigres Tàmils, que va donar-se fer finalitzat el 2009 després de més de dues dècades de durada, no s’havien produït a Sri Lanka uns atemptats de la magnitud dels de diumenge de Pasqua.

LES XIFRES

290
morts,
segons les autoritats de Sri Lanka, hi va haver en els atacs de diumenge de Pasqua, i 500 ferits.
7
dels terroristes
es van immolar en sis de les vuit explosions en esglésies, un complex residencial i hotels.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA