Política

En Comú Podem proposa que el fiscal general de l’Estat el triï el Congrés i no “el govern de torn”

El candidat Jaume Asens aposta per una reforma del sistema judicial que acabi amb la politització de la justícia

El cap de llista d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha proposat una reforma del sistema judicial, i en concret del Ministeri Fiscal, perquè es camini cap a una despolitització de la justícia. Durant la seva intervenció al fòrum d’economia Fòrum Europa – Tribuna Catalunya, Asens ha apostat perquè la figura del fiscal general de l’Estat sigui escollida per tot el Congrés i no per “el govern de torn”. “No ha de ser un fiscal a les ordres dels diferents governs”, ha assegurat, i ha afegit que s’hauria de parar especial atenció al cos que es dedica a la investigació de casos de corrupció. Asens ha afirmat que cal augmentar “la sensibilitat democràtica” a tot el sistema judicial i ha remarcat que el poder judicial “està construït sobre els ciments del franquisme”. “No hi ha hagut cap ruptura”, ha sentenciat.

Durant la seva intervenció, Asens ha explicat que Espanya és un dels estats on els jutges es troben en pitjors condicions i “sobrecarregats” d’assumptes, pel que ha assegurat que hi ha una justícia “ineficaç”. En aquest sentit, ha proposat una modernització del sistema i dels estudis i ha començat per un canvi a l’accés a la carrera judicial, deixant de banda la pràctica memorística i “el ritual anacrònic” i incloent assignatures humanitàries.

D’altra banda, també ha reivindicat la necessitat de garantir el bon funcionament del torn d’ofici i la justícia gratuïta, la derogació de les taxes a la petita i la mitjana empresa i l’eliminació del tribunal de justícia militar. Segons Asens, aquestes modificacions a l’actual sistema judicial permetrien una democratització dels òrgans i del poder judicial en general, així com una modernització que l’adaptaria al context actual.

En aquest sentit, també ha apostat per una veritable justícia independent i per la separació efectiva de poders perquè, com ha indicat, Espanya és l’estat europeu on hi ha més percepció que no hi ha separació de poders, mentre que els jutges europeus diuen que és el país on la justícia està més polititzada. “Cal despolititzar la justícia i desjudicialitzar la política”, ha defensat Asens.

Sánchez, un “camaleó polític”

Asens també s’ha referit al debat de RTVE amb els quatre candidats a nivell estatal de dilluns i ha retret al representant socialista, Pedro Sánchez, que “deixés a l’aire” si pactaria amb Ciutadans. “Al PSOE no li costa gens tenyir-se de taronja i mirar a la dreta”, ha lamentat Asens, que ha acusat Sánchez de ser “un camaleó polític” que pot ser lila si és amb els comuns o taronja si és amb els de Rivera.

En aquest sentit, ha assegurat que els ciutadans “mereixen tenir la resposta” en relació a un futur pacte i ha retret al PSOE que de la mateixa manera que descarta un acord amb ERC no siguin tan clars amb escollir entre Cs o Podem. Així, ha alertat que un vot als socialistes pot fer a Inés Arrimadas ministra i ha avisat que fins que no es digui el contrari “la possibilitat està sobre la taula”.

També en relació al debat, Asens ha lamentat que hi hagués “massa fotos i paperets” i “sortides de to” que, segons creu, no han contribuït al clima assossegat d’una campanya. Així, ha assegurat que l’escena on Albert Rivera va mostrar una fotografia de Sánchez amb el president català, Quim Torra, el va “avergonyir”.

Pel que fa a la política de pactes, Asens ha continuat insistint en la necessitat de ser “forts” per marcar el rumb al PSOE i ha assegurat que cal que siguin al govern per evitar que tornin a aplicar el 155. En aquest sentit, ha lamentat que país estigui “paralitzat” perquè per una banda es vulgui tornar a intervenir l’autogovern de Catalunya i per l’altra l’executiu català “no estigui governant”. Així, Asens ha reivindicat la seva candidatura com l’única que pot fer avançar Catalunya i ha acusat ERC i JxCat de ser els que més autogovern volien i els que han aconseguit que n’hi hagués menys i els ha qualificat “d’irresponsables i ingenus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA