Política

L'altra cara del judici

LES DECLARACIONS

Crònica d’una empresa en situació crítica

Els extreballadors d’Unipost que ahir van desfilar pel Tribunal Suprem van parlar de conceptes molt tècnics com ara “contracte marc”, “notes de lliurament”, “factures proformes”... i van confirmar la delicada situació de l’empresa, que el 2017 tenia relacions comercials amb la Generalitat. El 2017 Unipost, que les acusacions fan servir infructuosament per intentar demostrar el pagament de fons públics per a material electoral, estava en concurs de creditors, els treballadors no cobraven al dia i s’havia buscat personal extern a través d’empreses de treball temporal. Rafael Ramírez, excap de zona de l’Eixample de Barcelona, va descriure un ambient laboral complicat, amb empleats a favor i en contra del procés, i amb el temor que acceptar el darrer encàrrec de la Generalitat posés en perill altres encàrrecs amb clients espanyols. Ni rastre de factures, però.

LES FRASES

Si hagués rebut un encàrrec d’un milió d’euros hauria estat el tresorer més feliç del món
XAVIER BARRAGAN
EXDIRECTOR FINANCER D’UNIPOST
A mi em sembla que a Unipost els dissabtes i els diumenges no es treballava, però no ho puc assegurar
ANTON RAVENTÓS
EXPRESIDENT DEL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ D’UNIPOST
Els empleats cobraven tard. Si haguessin enviat verí l’empresa l’hauria agafat
RAFAEL RAMÍREZ
EXCAP DE ZONA D’UNIPOST
El Pacte Nacional pel Referèndum va néixer d’una iniciativa parlamentària que mai ha estat recorreguda en contra i que continua vigent
joan ignasi elena
EXPRESIDENT DEL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM
Set-cents alcaldes van ser citats per la fiscalia per un document d’intencionalitat política
NEUS LLOVERAS
EXPRESIDENTA DE L’AMI
El major Trapero era molt gelós de les seves competències. Mai hauria acceptat cap ingerència política
ALBERT BATLLE
EXDIRECTOR GENERAL DELS MOSSOS D’ESQUADRA

LA CARA I LA CREU

La llengua catalana es cola al judici
La declaració del mosso número 17130, que la mateixa sala va citar ahir amb el nom d’Albert Donaire, va servir per escoltar la llengua catalana al judici, un fet excepcional d’ençà que va descartar-se la traducció simultània. Donaire va enervar especialment l’advocat de l’acusació particular, el vicepresident de Vox, Javier Ortega Smith, que va fer veure que era incapaç d’entendre mots com “agent” o “coordinador”. Donaire va queixar-se també que ell no era objecte de judici i el president de la sala, Manuel Marchena, va manar-li que no es “confongués d’escenari”.
Ignorància de la realitat catalana
El contrast entre el que expliquen els testimonis citats per les defenses i les preguntes que van fent les acusacions deixa ben clar el seu desconeixement del funcionament de les institucions catalanes i de la mateixa societat civil. L’existència d’una unitat de mediació als Mossos els provoca sorpresa; la Plataforma per la Llengua els sona a associació marciana; ignoren que el Pacte Nacional pel Referèndum continua vigent perquè ningú hi ha recorregut en contra, i desconeixen que la figura del major ja existia abans que fos nomenat Josep Lluís Trapero.

Dos titulars cridaners per a Santi Vila

XEVI SALA

Dos titulars van atorgar ahir protagonisme a l’exconseller d’Empresa Santi Vila. D’una banda El independiente anunciava que la fiscalia s’oposa que li sigui retornada la fiança de 50.000 euros. El segon titular el proporcionava el mateix Vila en un article a La Vanguardia on escrivia que “la identitat nacional hauria d’estar circumscrita a l’esfera estrictament privada de la vida”.

Una galleda d’aigua freda per a Lamela

XEVI SALA

La notícia es va saber ahir en plena sessió al Tribunal Suprem i va provocar alegria entre els presos polítics: l’Audiencia Nacional acordava l’absolució de Sandro Rosell després de gairebé dos anys de presó preventiva. Carmen Lamela, que va negar reiteradament la llibertat a Rosell, és la mateixa magistrada que va dictar presó per als independentistes catalans que són jutjats.

El bloqueig a l’armament dels Mossos

XEVI SALA

El testimoni de l’exdirector general dels Mossos d’Esquadra Albert Batlle, que va abandonar el càrrec quan Joaquim Forn va ser nomenat conseller d’Interior, demostra la gran irresponsabilitat que va representar bloquejar la compra d’armes llargues per als Mossos amb l’aplicació de l’article 155. Eren armes previstes per afrontar la situació d’alt risc per alerta terrorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona