Política

Sri Lanka prohibeix el vel després dels atemptats gihadistes de Pasqua

El govern s’acull a una mesura excepcional que està emparada per la llei d’emergència nacional

La comunitat musulmana tem tensions religioses

El govern de Sri Lanka ha prohibit l’ús del vel facial a les dones acollint-se a una mesura excepcional emparada per la llei d’emergència nacional. El vet al vel es produeix després dels atemptats mortals de diumenge de Pasqua, reivindicats per Estat Islàmic, i que van costar la vida a unes 250 persones.

Les autoritats de Sri Lanka justifiquen la mesura al·ludint a la necessitat de facilitar la identificació de persones que puguin conduir a la detenció de tots els participants i col·laboradors dels atemptats que segueixin amb vida, ja que els atacs es van perpetrar gràcies a homes bomba que es van suïcidar. Els investigadors volen desarticular completament la xarxa de suport que pugui quedar intacta en aquesta illa de l’Índic.

La comunitat musulmana singalesa tem que aquesta prohibició, si s’estén molt en el temps, acabi generant tensions religioses que puguin alimentar conflictes interns. Aquesta advertència es produeix en un país molt sensibilitzat amb la violència després d’una llarga guerra civil com a conseqüència de les aspiracions separatistes d’unes milícies del nord del país, conegudes com els Tigres Tàmils.

El primer ministre de Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, va reconèixer ahir que els atemptats del diumenge de Pasqua, que van provocar 253 morts en atacs a esglésies i hotels de luxe, es podrien haver evitat, perquè les autoritats tenien informació sobre els autors.

En una entrevista amb un petit grup de periodistes, el primer ministre va explicar que les agències d’intel·ligència del país coneixien l’existència del grup d’atacants, però no sabien que havien arribat “a aquests extrems de violència”.

L’atemptat, que a més de les víctimes mortals també va provocar més de 500 ferits, va ser reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic (EI) i ha estat atribuït per les autoritats a les organitzacions locals de caire islamista National Thowheed Jamath (NTJ) i Jamathei Millathu Ibraheem (JMI).

Els organismes de Sri Lanka van ser informats per països aliats de la sèrie d’atemptats abans que es produïssin, i haurien estat evitats “si les agències de seguretat haguessin seguit les instruccions que se’ls havia donat”, va lamentar Wickremesinghe.

El govern de Wickremesinghe ha estat durament criticat pels errors de seguretat que van conduir als atemptats, però el primer ministre ha mantingut des del principi que no va poder actuar perquè les agències sota la seva autoritat no el van informar dels fets. Segons el dirigent, els autors dels atemptats eren “un petit grup” de persones “ben unides”, i van estendre la seva xarxa entre amics, germans i fins i tot les seves dones.

Des de les explosions coordinades, les autoritats han llançat una sèrie de batudes que de moment s’han saldat amb la detenció de més de 150 persones, en un context de seguretat reforçada i poders especials per a l’exèrcit. Entre aquestes persones, hi ha la dona i la filla del presumpte líder del NTJ i cervell de la sèrie d’atacs suïcides, Zahram Hashim.

LA FRASE

Coneixien l’existència dels atacants, però no que havien arribat a aquest extrem de violència
Ranil Wickremesinghe
primer ministre de Sri Lanka


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona