Política

VATICÀ

El papa obliga el clergat a denunciar els abusos sexuals i l’encobriment

El papa va establir ahir l’obligació que els clergues i la resta de membres de l’Església informin “sense demora” sobre qualsevol tipus d’abús sexual de què tinguin coneixement, i també dels casos d’encobriment que puguin detectar. A través d’un motu proprio (document papal), Francesc també ordena que tots els bisbats creïn en un termini d’un any “un o més sistemes estables i fàcilment accessibles al públic” per presentar denúncies. Les investigacions –continua– han de tenir una durada de 90 dies, tot i que es poden demanar pròrrogues per motius justificats. Les autoritats eclesiàstiques s’han de comprometre amb els afectats en l’acollida, l’atenció espiritual i l’assistència mèdica, terapèutica i psicològica, segons el cas.

En aquesta carta apostòlica, el papa estableix com ha de ser la investigació, qui l’ha de portar a terme i quant ha de durar. El denunciat té dret a defensar-se. El responsable d’esclarir els fets pot tenir la col·laboració de persones qualificades, incloent-hi laics. Es podran imposar mesures cautelars a la persona investigada. Les províncies eclesiàstiques i les conferències episcopals hauran d’establir un fons destinat a sufragar el cost de les investigacions.

En la introducció de la carta, Francesc subratlla que els delictes d’abús sexual “ofenen Nostre Senyor, causen danys físics, psicològics i espirituals en les víctimes i perjudiquen la comunitat de fidels”. Perquè aquests casos no es produeixin més, diu, “cal una contínua i profunda conversió dels cors, acompanyada d’accions concretes i eficaces que involucrin a tothom a l’Església”. Cal adoptar procediments “dirigits a prevenir i combatre aquests crims que traeixen la confiança dels fidels”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona