Política

Els 27 es comprometen a defensar “una sola Europa”

Els caps d’Estat i de govern de la UE signen a la cimera de Sibiu una declaració on es comprometen a mantenir-se units “passi el que passi”

El músic Jordi Savall destaca que la UE és un model “reeixit i únic al món” durant el pregó pel Dia d’Europa a Barcelona

Els caps d’Estat i de govern dels 27 membres de la Unió Europea (UE) es comprometen a defensar “una sola Europa” d’est a oest i de nord a sud i a mantenir-se units “passi el que passi”.

Aquest és el missatge principal que es desprèn de l’anomenada Declaració de Sibiu, que els líders han adoptat aquest dijous durant una cimera informal a Romania coincidint amb el Dia d’Europa i quan només queden dues setmanes per a les eleccions europees del 26 de maig.

En la declaració, que consta de deu compromisos, els estats asseguren que la UE és un actor “clau” en l’escena internacional i el posen en valor en un món “cada cop més inestable i exigent”.

Al text, ple de bones intencions i carregat de simbolisme, els líders apel·len a la solidaritat mútua “en moments de necessitat”, a les “solucions conjuntes” i a seguir “protegint la democràcia i l’estat de dret”. “Els drets inalienables i les llibertats fonamentals de tots els europeus es van aconseguir després d’una àrdua lluita i mai han de donar-se per garantits”, recull un dels punts.

El darrer dels deu compromisos fa referència al fet que Europa “serà un líder mundial responsable” en el context comercial internacional.

Reunió dels 27

A la trobada a Sibiu (Transilvània) dels caps d’estat i de govern de la UE no hi ha assistit el Regne Unit, que tot i que encara és membre de la UE és en ple procés per abandonar la Unió.

De fet, l’objectiu de la reunió informal és debatre els reptes i prioritats de la UE pels pròxims anys, tot i que també s’aborda la discussió sobre el repartiment de càrrecs posterior a les eleccions europees.

Originalment, la cimera va ser proposada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en el seu discurs sobre l’estat de la Unió de 2017.

Diada europea

El Dia d’Europa rememora el 9 de maig de 1950, quan just cinc anys després de la signatura de l’armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d’Exteriors Robert Schuman va proposar un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l’acer –elements necessaris per a la construcció d’armament– sota el control d’una autoritat única i supranacional.

L’anomenat Pla Schuman va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d’integració europea que ha acabat edificant l’actual Unió Europea.

Un model “reeixit i únic al món”

El músic Jordi Savall ha destacat aquest dijous que la UE és un model “reeixit i únic al món”.

Durant el pregó que ha pronunciat a l’acte institucional pel Dia d’Europa a Barcelona, Savall ha afirmat que és “un dels exemples més importants d’una unió cosmopolita entre pobles i ciutats”. No obstant això, ha reconegut que hi ha “problemes i reptes pendents”.

Savall ha reflexionat sobre els “reptes” que segons ell afronta el projecte europeu, com la conservació del planeta, la desigualtat i la gestió de les crisis migratòries. “Què fem amb les persones que fugen de la guerra, del terrorisme, de la misèria, i que truquen a les portes d’Europa per demanar auxili?”, ’ha preguntat.

L’artista, que ha parlat en l’esdeveniment organitzat per l’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, també ha aprofitat per reivindicar a les institucions més espai per a la música, la cultura i l’educació.

A l’acte institucional, celebrat a l’auditori de La Pedrera, hi han intervingut també el director de la Representació, Ferran Tarradellas, i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu, Sergi Barrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona