Política

Juan Guaidó fa una crida a noves protestes per al dissabte

L’autoproclamat president veneçolà denuncia un “cop al Parlament” per part de Maduro

El líder opositor Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de 50 països, ha considerat aquest dijous que el Govern de Nicolás Maduro ha donat un “cop al Parlament” en processar 10 diputats per delictes de rebel·lió, i ha fet una crida a protestar el dissabte a tot el país.

“Ens concentrarem el dissabte al matí en tot el país, no ens trauran dels carrers”, ha explicat Guaidó en la primera roda de premsa que ha donat després que ahir fos detingut el vicepresident primer del Parlament, Édgar Zambrano, un dels 10 diputats opositors acusats de colpistes.

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) assenyala que els 10 parlamentaris són culpables dels delictes de “traïció a la pàtria, conspiració, instigació a la insurrecció, rebel·lió civil, concert per a delinquir, usurpació de funcions, instigació pública a la desobediència de les lleis i l’odi continuat”. Per aquest motiu, l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), integrada només per oficialistes i no reconeguda per nombrosos països, va donar per aixecada la immunitat de set dels legisladors assenyalats i espera fer el mateix amb la resta en els pròxims dies.

Guaidó, que és el president del Parlament, ha denunciat que aquestes accions constitueixen un “nou cop” al Legislatiu que està conformat per una contundent majoria opositora des de 2016, quan el TSJ el va declarar en “desacatament” i va demanar a les institucions ometre les seves resolucions.

En l’últim trienni almenys 29 diputats han quedat fora del Parlament per motius de persecució política, segons al·leguen ells mateixos, i estan avui exiliats, presos, sense fur parlamentari, despullats dels seus escons per resolució de la Justícia, refugiats en ambaixades o amb llibertat condicional.

Guaidó ha informat que el seu representant en l’Organització d’Estats Americans (OEA), Gustavo Tarre, convocarà una sessió en l’organisme continental per a tractar el “nou cop al Parlament”.

En referència a la possibilitat de ser empresonat, l’opositor va insistir que és un “risc latent des de fa molt temps” i va reiterar que de concretar-se, el chavisme estaria donant un “cop d’estat”.

Veneçuela travessa un pic de tensió política des del gener passat, quan Maduro va jurar un nou mandat de 6 anys que no reconeix l’oposició i part de la comunitat internacional i, en resposta, Guaidó va proclamar un Govern interí que compta amb el suport de més de 50 països, amb els Estats Units al capdavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA