Política

França

Legislació polèmica

Notre-Dame, sota excepció

El Parlament enllesteix una nova llei que permetrà derogar normes d’urbanisme i medi ambient per poder acabar la reconstrucció en el termini previst per Macron

Es manté la pista del curtcircuit com a origen del foc

El Parlament francès va examinar ahir una llei d’excepció per reconstruir Notre-Dame. Gairebé un mes després del gegantesc incendi, els diputats francesos enllestien una nova legislació per accelerar els treballs de reconstrucció de la catedral gòtica de París. “Reconstruirem Notre-Dame encara més bella. Vull que les obres s’hagin acabat en cinc anys”, va assegurar el president francès, Emmanuel Macron, l’endemà de l’incendi. Un termini ambiciós –i precipitat?– que ara es veu reflectit en una polèmica llei feta a mida perquè la restauració pugui concloure’s el 2024, l’any en què s’han de celebrar els Jocs Olímpics de París.

“No volem posar en dubte els principis fonamentals de la preservació del patrimoni, sinó guanyar temps en les tasques administratives”, va defensar el ministre de Cultura, Franck Riester, durant el debat parlamentari. “No confondrem rapidesa amb precipitació”, hi va afegir. “Oferirem a Notre-Dame una restauració a l’altura de la seva esplendor i del que simbolitza.”

Riester responia així a les crítiques rebudes per un projecte de llei vist per l’oposició com l’impuls a una reconstrucció exprés per “imposar l’agenda dels Jocs Olímpics de París del 2024”, segons va criticar el diputat de la França Insubmisa (esquerra) Alexis Corbière. “Els constructors de catedrals treballen per a l’eternitat. Qui som nosaltres per precipitar-nos en la renovació de Notre-Dame i allunyar-nos de les regles d’urbanisme?”, va advertir la diputada conservadora Brigitte Kuster. En concret, aquesta nova legislació resulta polèmica pel fet que concedeix plens poders al nou organisme públic que dirigirà la restauració. Aquest serà creat pel govern francès per decret –sense el control de l’Assemblée Nationale– i gestionarà les donacions multimilionàries que finançaran les obres. Com que es tracta d’una llei d’excepció, permetrà que les obres no hagin de complir totes les normes d’urbanisme ni de protecció del medi ambient. Segons un sondeig de l’institut Odoxa, el 72% dels francesos s’oposen al fet que s’adopti una llei d’excepció per reconstruir el monumental temple del segle XIII.

“Cal que deixem el temps del diagnòstic als historiadors i els experts abans de pronunciar-nos sobre el futur del monument”, van defensar un miler de conservadors, arquitectes i professors universitaris en un article publicat a l’abril al diari Le Figaro, en què advertien sobre la possible precipitació en la restauració. A més de flexibilitzar les normes per accelerar les obres, la nova llei instaura una deducció fiscal del 75% per a les donacions inferiors a 1.000 euros. Els experts consideren que les obres tindran un cost d’entre 600 o 700 milions d’euros. “Tots els diners es destinaran a Notre-Dame”, va defensar el ministre de Cultura, tot i que s’han reunit gairebé 1.000 milions entre totes les promeses de donacions.

Mentrestant, continuen les investigacions per descobrir l’origen de l’incendi. Segons indica la cadena BFM TV, la pista privilegiada és que va produir-se a partir d’un curtcircuit en el dispositiu que permetia funcionar els ascensors de les bastides. L’empresa encarregada dels treballs de restauració havia reconegut que els seus treballadors de vegades fumaven, però aquesta descarta qualsevol implicació en l’incendi.

72
per cent
dels francesos s’oposen a l’aprovació d’una llei d’excepció per reconstruir Notre-Dame, segons un sondeig de l’institut Odoxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona