Política

GALA PIN

REGIDORA DE CIUTAT VELLA

“Al principi ens van tractar com una anomalia política”

“Necessitem més agents dels Mossos i una resposta contundent”

“Els manters no són pas un problema de seguretat, sinó d’espai públic”

“Potser ens hem de plantejar quanta gent pot arribar”

“Primer deien que la gent havia votat malament fent-nos confiança”

“És millor per a la ciutat tenir un govern de coalició”

Destinació: la base
Qualsevol que no la conegui i que trobi Gala Pin cargolant un cigarret a l’entrada de la seu del districte de Ciutat Vella podria pensar que aquesta dona de 38 anys i estampa menuda és qualsevol persona menys la màxima responsable del districte més complicat de la ciutat. Pin és així i ha volgut continuar sent com és durant el mandat, i ara que plega ho serà més que mai, perquè el seu destí és la política de base, en la qual, diu, se sent més còmoda en l’acció.

Després d’anunciar que deixa la primera línia de la política, Gala Pin analitza els problemes de Ciutat Vella i la dificultat de dirigir Barcelona amb un partit nou i només onze regidors.

Ada Colau ha començat la campanya criticant la falta de compromís d’Interior amb la seguretat de Barcelona.
A la Generalitat, la gran demanda que li hem de fer és que governi. Ara mateix, la conselleria d’Interior no hi és, hi ha una deixadesa molt gran. Es pot ajudar o deixar estar el govern de Colau, però al final tens una gent que pateix i no en té cap culpa.
Quants agents dels Mossos falten a Ciutat Vella?
No ho sabria dir, però és un fet que en els últims set anys no hi ha hagut convocatòria nova als Mossos. De la nova promoció que ara es crea, demanem que vinguin 150 agents a Barcelona, i la majoria haurien de venir a Ciutat Vella.
Quin és l’aspecte més preocupant en la seguretat?
Hi ha diversos nivells. L’economia criminal n’és un, que és el problema que hem tingut amb els narcopisos, i que ha derivat en problemes greus de convivència amb els veïns. Tant de bo hi tinguéssim les competències plenes, però depèn més d’altres instàncies. I després hi ha la part de seguretat que passa al carrer i que té a veure amb els furts i robatoris violents, i són els Mossos els que hi han d’intervenir, però, insisteixo, necessitem una resposta judicial més contundent.
Al carrer hi ha els menors no acompanyats, que són percebuts com un factor d’inseguretat.
Hi ha una part molt petita d’aquests menors, però molt visible, que potser delinqueix, però la majoria no. Les tres administracions han de fer un esforç per modificar polítiques d’estrangers i d’acollida. Hi ha moltíssima gent que està arribant i cal donar-hi una cobertura.
Ha funcionat la iniciativa del sindicat de manters?
Està bé que hi hagi una veu que els representi, perquè no podem negar que els manters existeixen. És un error barrejar manters amb seguretat, perquè és una qüestió d’espai públic. Ells ho diuen, que si fan això és per no dedicar-se a un altre tipus d’activitat. Aquesta setmana passada van començar un curs de pescadors al qual es van afegir catorze manters.
Hi ha manters i estrebades perquè hi ha turistes. Transitar ara pel districte ja comença a ser dificultós i només som al maig. El turisme és la solució o és el problema?
El turisme és un factor que s’ha de poder regular. Jo no diria que atreu la delinqüència, però és evident que passen més coses on hi ha més turistes. No és la solució per a moltes coses, cal tenir un turisme regulat. El tipus de turisme que volem atreure és més familiar i menys vinculat a l’oci nocturn. Només cal passejar pel carrer Escudellers a la nit per veure que és un model que no és saludable.
En quins punts del districte ja s’està al límit de turistes?
Crec que gairebé a tot arreu, però a la Rambla, a la Barceloneta i al Gòtic és on és més evident. En algun moment potser ens hem de plantejar quanta gent pot arribar.
El turisme passa, els veïns es queden. I els problemes, també. Com el de l’esperança de vida, que al districte és la més baixa.
Els últims indicadors diuen que les desigualtats s’estan reduint i cal veure si la tendència es consolida. Aquest mandat hem començat el pla de salut comunitària al Gòtic, per exemple. Però hi ha una desigualtat estructural que costarà molt de revertir.
En el tema de la salut, l’estrella és el CAP del Raval. Finalment anirà a l’espai cúbic?
Fa 13 anys que es buscava ubicació per al CAP i finalment s’haurà resolt en el nostre mandat. Continuem creient que la Misericòrdia era el millor emplaçament, però com a Ajuntament no posarem cap impediment al projecte.
Vostè no repetirà de regidora.
Cap regidor de Ciutat Vella ha repetit mandat a Ciutat Vella...
Tant crema?
No sé si crema, però ben segur que és el lloc més apassionant de la ciutat. Per dedicar-t’hi, has de tenir energia plena i jo no sé si ara la tinc. Per tant, prefereixo fer un pas al costat.
I ha tingut suport o ha governat a pesar de molts interessos que no li ho han posat fàcil?
Molta gent ha col·laborat i hi ha hagut descobriments preciosos. Altres sectors no estan tan contents. I a mi no fan més que ratificar-me que hem fet el que havíem de fer. Al principi ens van tractar com una anomalia política. Deien que la gent havia votat malament i que la nostra presència a l’Ajuntament es resoldria ràpid.
Barcelona és d’esquerres i sembla que el 26 de maig el partit està entre vostès, ERC i el PSC. Com ho veu?
En el context actual de la pujada de la dreta, això encara és més bona notícia. A més, crec que s’han acabat les majories absolutes i caldrà anar a un pacte de govern.
Torna l’època del tripartit?
En això, Barcelona hi té una gran tradició, i sí, tornaran els governs de coalició, encara que no sé en quin format.
Governar amb onze regidors ha estat molt complicat?
Governar amb onze en una legislatura com l’actual, amb un atac terrorista, un 1 d’octubre, una falsa declaració d’independència, el màxim atac a la sobirania de les institucions catalanes... ha estat molt intens. És millor per a la ciutat tenir un govern de coalició més ampli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà