Política

Torra veu la JEC còmplice de Cs i el PP per inculpar-lo

Diu que el van denunciar a la Junta Electoral Central perquè hi tenen membres al seu servei

Troba “nul” l’acord sobre els llaços perquè sosté que l’òrgan competent era la junta provincial

El president Torra considera “nul de ple dret” l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) en què es basa la querella de la fiscalia contra ell per haver desatès la instrucció de retirar llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat. Així ho va fer saber ahir al jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant del qual va declarar arran de la querella fiscal per presumpta desobediència. A preguntes del jutge, Torra va considerar “inaplicables i absolutament contràries als drets fonamentals” les instruccions de la JEC argumentant que era la junta electoral provincial, “i no la central”, la competent en el cas –tractant-se d’un “dubte o queixa en període electoral”–, un fet que, segons ell, invalidaria l’acusació penal construïda sobre la resolució d’un òrgan “manifestament incompetent”. En una declaració posterior al Palau de la Generalitat, Torra va mostrar la seva sorpresa pel fet que la fiscalia “no s’adonés de la il·legalitat”.

Però, a més, Torra va denunciar una “maniobra política” per fer-lo seure al banc dels acusats per desobediència o prevaricació atenent a la “parcialitat manifesta i amb una clara intencionalitat política” amb què, segons ell, actua la JEC contra els independentistes i dirigents com ara Puigdemont. Un òrgan que Torra va acusar de manca d’independència i d’actuar per ideologia o “motivació partidista” i, en aquest sentit, no va dubtar a assenyalar noms i cognoms. Si Ciutadans i el PP van obviar la junta provincial i van portar la denúncia directament a la JEC és perquè disposen en aquest òrgan “dels serveis d’Andrés Betancor i Carlos Vidal, que són coneguts, no tan sols per les seves posicions polítiques”, sinó que, des d’abans-d’ahir, estan afectats per una querella presentada pel president Puigdemont per haver intentat excloure’l, a ell i als exconsellers Comín i Ponsatí, de les eleccions europees.

En la declaració institucional posterior, Torra va advertir que cal combatre “la mala fe i la manca de rigor jurídic” amb què actuen organismes i aparells de l’Estat i, a preguntes dels periodistes, va lamentar que s’hagi passat “de la fiscalia t’ho afina a la JEC t’ho afina”. Per cert, després que s’hagués negat a respondre a les preguntes de l’acusació de Vox per “decència democràtica”, el president va revelar posteriorment que els lletrats del partit ultradretà que ahir el van pretendre interrogar al TSJC són també candidats a l’Ajuntament de Barcelona.

Torra recorda que “el llaç groc no és cap símbol de partit” i va reiterar que pagarà “el preu que calgui” com a president de la Generalitat per defensar drets i llibertats “si la democràcia espanyola no aguanta aquesta defensa”. En darrer terme, el president va tornar a exigir al govern de Pedro Sánchez, però també a organismes i institucions de l’Estat, que abandonin “la seva estratègia repressiva” i que respectin drets, llibertats i “la veu del poble de Catalunya”.

Entre centenars de persones, el president Torrent, membres del govern i dirigents de l’ANC, Òmnium, AMI, ACM, JxCat, ERC i CUP van acompanyar Torra al tribunal.

LA FRASE

Cs i el PP han portat el cas a la JEC perquè allà disposen dels serveis de Betancor i Vidal
Quim Torra
president de la generalitat

“Òrgan censor que vulnera drets”

Després d’acompanyar en seguici el president fins al TSJC, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va qualificar la JEC d’“òrgan censor que vulnera drets” i que incompleix “manifestament els principis de neutralitat” pel fet de tenir membres que s’expressen públicament contra els líders sobre els quals dicten resolucions, com ara la d’ordenar a Torra la retirada dels llaços o la d’intentar impedir sense èxit la presentació de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les eleccions europees.El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va lamentar que Torra sigui investigat per haver defensat la llibertat d’expressió, i el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, va fer una crida als futurs alcaldes a garantir el dret d’expressió, manifestació i reunió dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia