Política

Junqueras, Rull, Sànchez, Turull i Romeva demanen sortir abans del 21 de maig per fer els tràmits previs per ser diputats i senador

Les defenses presenten un escrit davant del Tribunal Suprem per sol·licitar-ho

La defensa d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva ha presentat aquest dijous un recurs al Tribunal Suprem que reclama que el permís que aquest ha donat perquè els dos polítics surtin de la presó el 21 de maig no es limiti només a les sessions constitutives de Les Corts, sinó que s’allargui fins a les 17 hores o l’hora de tancament, de forma que puguin realitzar reunions de treball amb el seu partit o amb qui ho demani, i assisteixin a compromisos de comunicació pública i premsa. A més, també demana que els dos presos puguin sortir algun dia abans del 21 de maig per fer els tràmits previs a les dues cambres, com la resta de diputats i senadors. “Si diputats i senadors poden assistir a la seu de les cambres han de poder-ho fer desplegant les facultats que els són inherents com a representants electes”, argumenta.

La defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, exercida per l’advocat Jordi Pina, també ha presentat un escrit davant del Tribunal Suprem per reclamar un permís perquè els seus clients puguin anar al Congrés dels Diputats abans del 21 de maig, dia de constitució de la cambra, a fer els tràmits previs necessaris per obtenir la condició de diputat. En l’escrit, la defensa recorda que el reglament del Congrés estableix els requisits per adquirir la condició de diputats, entre els quals presentar la credencial acreditativa i la declaració d’activitats, tràmits que s’han de fer abans de les sis de la tarda del dia 20. A més, la defensa presentarà en els pròxims dies un recurs de súplica a la decisió del Suprem de denegar-los la llibertat i no demanar el suplicatori a les Corts.

La defensa recorda que el permís concedit pel Suprem per assistir a la sessió constitutiva del Congrés “només comprèn el dia de la mateixa sessió”, prevista per al dia 21 a les deu del matí, i que això “no és compatible amb l’horari establert per la Mesa del Congrés per al Registre General” per a la presentació de les credencials i la declaració d’activitats, ja que el termini “acaba a les 18.00 hores del dia 20”.

Per aquest motiu, demanen un nou permís perquè Sànchez, Turull i Rull puguin anar al Congrés “entre els dies 16 i 20” per completar “els requisits establerts en el reglament de la cambra”.

Cas Junqueras i Romeva

Segons el recurs, resulta “imprescindible” que Junqueras i Romeva compleixin altres requisits previs abans d’assistir a la constitució de Les Corts. L’escrit subratllat que el Reglament del Congrés estableix que abans de prestar jurament o promesa, el diputat haurà de presentar la seva credencial i complimentar els tràmits administratius previs, incloent la declaració d’activitats. Tot i que la defensa reconeix que no hi ha una previsió legal expressa sobre el caràcter personalíssim o no d’aquests tràmits, remarca que “els usos advoquen per garantir que sigui el diputat, en igualtat de condicions que la resta, qui pugui efectuar aquests tràmits personalment”.

En el cas del Senat, continua la defensa, “resulta incontrovertit” que existeix un tràmit personal previ “ineludible” a l’assistència al primer ple. L’article 1 del Reglament del Senat estableix que els senadors electes hauran d’acreditar la seva condició mitjançant l’entrega personal de la credencial a la Secretaria General de la cambra. També apunta que hi ha altres requisits abans del jurament o promesa del càrrec que s’han de portar a terme en dates anteriors a la constitució del Senat, tal i com regular l’article 11 i “d’acord amb la pràctica habitual i en igualtat de condicions que la resta de senadors”.

“Per evitar que l’assistència al ple del 21 de maig resulti en una actuació frustrada per falta de compliment dels requisits previs i personalíssims, hauria d’articular-se un permís de sortida previ al dia 21, el divendres 17 o el dilluns 20 de maig”, conclou l’escrit.

Pel que fa a la sortida del dia de la constitució de Les Corts, la defensa demana ampliar les condicions del mateix “per no reduir a una mera formalitat la sol·licitada protecció dels drets previstos en els articles 23 de la Constitució i 3 de la Convenció Europea de Drets Humans”.

Al seu parer, establir que els dos parlamentaris han de ser degudament custodiats i retornats sense dilació a la presó quan acabi la sessió “restringeix els drets dels parlamentaris de forma extrema sense motiu que ho justifiqui, a no ser que la protecció del dret ho sigui només en aparença”.

La defensa continua la seva argumentació apuntant que un cop s’ha autoritzat la sortida al ple, “no té sentit restringir-la a la mera formalització del tràmit d’adquisició de la condició de diputat”, el tràmit imprescindible per després ser suspesos, tal i com demana Vox, apunta l’escrit, que recorda que exerceix l’acusació popular però també és un partit rival del de Junqueras i Romeva.

“Els drets fonamentals només es respecten si són efectius i no meres formalitats o aparences”, insisteix l’escrit, que exigeix el mateix tracte que tenen tots els diputats i senadors.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els catalans podran votar “sense sortir de casa” el 14-F amb el vot per correu telemàtic

barcelona

El rei emèrit va amagar milions d’euros en accions en companyies de l’Ibex 35 durant vint anys

barcelona

Trump dona llum verd a la transfarència de poder a Biden

washington
Arxiven la causa per delicte d’odi contra l’alcalde  de Reus
Política

Arxiven la causa per delicte d’odi contra l’alcalde de Reus

L’Estat concedeix només el 0,8% dels indults

madrid

Càrrecs crítics de l’ANC funden un nou col·lectiu

barcelona

Enemistat amb les llibertats

París

Johnson insta a un “últim esforç” abans que arribin vacunacions i tests massius

LONDRES

Biden opta per la diplomàcia multilateral i europeista

Washington