Política

El Govern denuncia que només el 12% dels catalans residents a l’estranger van poder votar el 28 d’abril

Només una de les 2.000 persones censades a Rússia va poder dipositar la papereta, segons un informe de l’executiu català

Dels 226.381 catalans registrats al Cens d’espanyols residents absents (Cera), només es van rebre 39.521 peticions per votar a les eleccions estatals del 28 d’abril, el 17,46% del cens. I d’aquestes peticions, només van poder votar 27.173 persones, el 12%.

Són xifres d’un informe elaborat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i l’Oficina de Drets Civils i Polítics, adscrita al departament de Vicepresidència, per denunciar les dificultats d’exercir l’anomenat vot pregat, que estipula que els espanyols a l’estranger s’han d’apuntar prèviament als consolats si volen participar en comicis electorals.

L’informe recull altres incidències, com per exemple que a Rússia, de les 2.000 persones censades, només una va poder exercir el seu dret a vot.

Aquesta situació es repeteix des que es va canviar la Llei del règim electoral i es va modificar el vot ordinari pel vot pregat. Per això, en aquesta ocasió el Govern ha fet un seguiment de les incidències i denúncies dels catalans residents a l’exterior. S’ha detectat, per exemple, que els residents catalans a l’Equador no van rebre la documentació a temps i no van poder votar. O que a Alemanya, més d’un centenar de persones ni tan sols la van rebre.

El Govern lamenta que als endarreriments en rebre la documentació necessària per votar se li suma la presència obligada per fer alguns tràmits, com quan cal formalitzar una reclamació de modificació o inclusió de dades censals o per inscriure’s com a resident temporal (ERTA). L’executiu també subratlla que la manca de recursos consulars, l’encavalcament de dates entre les eleccions del 28 d’abril i la convocatòria electoral europea del 26 de maig i el període de vacances de Setmana Santa han provocat situacions de saturació en algunes seus consulars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona