Política

PEP BERGA

ALCALDABLE DE JUNTS PER CATALUNYA A OLOT

“El nostre compromís és amb Olot i amb l’1-O”

Afirma que la seva voluntat és dedicar-se exclusivament a la ciutat

No li fa por que sumin les esquerres si Junts és al centre

Natural d’Olot, Pep Berga té 54 anys, està casat i té dos fills i és funcionari de la Generalitat. Només s’ha dedicat a la política local. Militant del PDeCAT des del 2007, és a l’Ajuntament des del 2003, els primers vuit anys a l’oposició, i els últims vuit al govern de Josep Maria Corominas. També ha estat vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa durant dotze anys.

El candidat a l’alcaldia analitza en aquesta entrevista la conjuntura política electoral i exposa les principals línies del seu programa. Es defineix també respecte a possibles pactes postelectorals.

L’actual alcalde del PDeCAT plega després de vuit anys i els altres candidats hi veuen l’oportunitat d’obtenir el govern. Pot ser un problema per a vostè?
No hauria d’afectar-nos. També és una oportunitat per a Junts, que es presenta per primera vegada i amb un equip molt renovat. Ens hi mantenim tres persones de l’equip anterior i la resta, als primers llocs, són persones noves.
El perjudica la marca PDeCAT/CiU?
Crec que ens beneficia. Junts per Catalunya és una formació política molt diferent de l’antiga Convergència, oberta a un espectre molt més gran de gent i la prova en són algunes de les incorporacions que hem fet i que possiblement no haurien entrat en una llista de CiU i que se senten còmodes a Junts per Catalunya.
Li preocupa el desgast d’haver governat?
No, més que desgast és una fortalesa si has fet de regidor com és el meu cas. He dut a terme una activitat basada en la proximitat, he dedicat els caps de setmana a estar amb la gent, a assistir als actes de les entitats i això m’ha permès conèixer la ciutat de primera mà i ha fet que em coneguessin a mi.
L’actual equip de govern va trencar el pacte amb el PSC. Està preocupat per si sumen les esquerres?
No ens ha de preocupar la suma de les esquerres, si al centre hi som nosaltres, però sí que em preocupa per Olot, perquè la ciutat necessita un govern fort i cohesionat i no un govern que s’encalli contínuament per decidir qualsevol tema. I quant al PSC, tenim molt clar amb qui podem fer govern i amb qui no, i ho he repetit durant la campanya. El nostre compromís és amb Olot, però també amb l’1 d’octubre i no veiem admissible refer un pacte que vam trencar per la posició del PSC respecte al dret a decidir dels catalans.
Presenti la seva llista.
He buscat una combinació d’experiència, que és la que aporten la Montse Torras i l’Estanis Vayreda, i de renovació, amb tota la resta de membres. He donat molta importància a l’edat, i per això he incorporat moltes persones de menys de 30 anys en llocs de responsabilitat, perquè tenen una mirada del món molt diferent de la de la meva generació. També he escollit les persones a partir de la seva experiència personal i pensant en les àrees que m’agradaria que ocupessin al govern de la ciutat. Així, he pensat en l’Imma Muñoz per a Benestar Social, la Mariona Camps per a Educació, l’Aniol Sellabona per a Esports, i, entre d’altres, l’Agustí Arbós per a tecnologia i innovació.
Vostè dona molta importància a la tecnologia, per què?
Perquè estem en uns moments de canvi global, en què les tecnologies relacionades amb la informació, Internet i el big data cada vegada tenen més importància. Per això, hem pensat a crear la regidoria de Tecnologia i Innovació i l’hem pensat amb visió transversal per aprofitar totes les eines tecnològiques a favor de totes les àrees.
La variant nord continua essent l’assignatura pendent?
La variant és un projecte que no depèn només de l’Ajuntament, sinó del finançament extern, i és un tema no resolt per molts motius, sobretot per la crisi econòmica. Això ha provocat problemes greus de mobilitat a l’avinguda Sant Jordi.
Els moviments que hi ha ara s’han d’atribuir a la proximitat de les eleccions?
No. Els veïns estan molt cansats d’esperar. Nosaltres podem fer coses per minimitzar les molèsties, però el problema no es resoldrà fins a fer la variant.
I això quan passarà?
Sempre pensem que és el moment. Amb els anys, hem visitat ministres i consellers, és a dir, a tothom qui té la decisió final. El proper govern d’Olot, el primer que ha de fer és continuar reclamant aquesta obra tan important.
Corominas és l’alcalde de la plaça Mercat, del Firal... Si vostè accedeix a l’alcaldia serà l’alcalde de...
El gran projecte del proper mandat és la transformació de can Sacrest en una nova biblioteca i un centre de serveis a les persones, un gran espai de relació, de treball i de creació, que a més transformarà la zona del Carme.
Com enfocarà la qüestió nacional?
La qüestió nacional continuarà essent crucial per a nosaltres, perquè només aconseguirem un referèndum pactat si ens hi impliquen des de tot els àmbits possibles, també des dels ajuntaments.
Si accedeix a l’alcaldia, quina serà la seva dedicació?
Vull concentrar tota la meva energia a Olot. No tinc interès a fer política ni a Girona, ni a Barcelona, ni a Madrid. Si governem, voldria continuar portant la regidoria de Cultura, per la centralitat que requereix, i la de Drets Civils, per la defensa dels drets individuals.
Vuit anys i prou si els resultats els acompanyen?
Serien molts i com a molt. De moment, em presento per als propers quatre anys.
Què li diria a un ciutadà que l’atura pel carrer i li demana per què l’ha de votar?
Perquè tenim el millor projecte de ciutat, basat en el coneixement profund de què passa a Olot i dels seus reptes i també perquè tenim l’equip més preparat i motivat per afrontar-los.
Sintetitzi el seu projecte per a Olot.
Es fonamenta en el progrés social, que és una idea qüestionada, però en la qual crec amb convicció, en la prosperitat econòmica, imprescindible per al progrés social, en la transformació urbana, a fer que el dia a dia de la ciutat funcioni i en la construcció democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona