Política

Trump dinamita l’escàs diàleg amb els demòcrates

Abandona una reunió sobre infraestructures perseguit per l’ombra de les investigacions contra ell

L’última enrabiada del president dels EUA amenaça de paralitzar encara més un Congrés ineficient

Les poques possibilitats que hi havia als Estats Units de legislació bipartidista i treball conjunt entre la Casa Blanca, els republicans i els demòcrates es van enterrar ahir gairebé de manera definitiva. L’última rebequeria del president Donald Trump, perseguit per l’ombra de les diverses investigacions contra ell, ha condicionat el futur legislatiu del país. Alhora, ha demostrat una vegada més l’enorme divisió partidista que s’hi viu actualment.

Com fa sovint, Trump va apostar pel xantatge, tot condicionant l’avenç en qualsevol política bipartidista al compliment dels seus desitjos. El president va dinamitar un dels pocs punts en què hi havia acord amb els demòcrates: un pla de 1,79 bilions d’euros per a infraestructures. Trump va deixar “amb la boca oberta” els líders demòcrates que havien anat a la Casa Blanca per tal d’avançar en l’acord. Enrabiat, malhumorat i molt frustrat, Trump va entrar a la reunió, va queixar-se del tracte demòcrata a la Cambra de Representants i de les nombroses investigacions que hi ha obertes contra ell, i va marxar. En cinc minuts, Trump va enterrar qualsevol futur pròxim de consens per avançar en una nova legislació.

L’administració nord-americana va justificar la reacció de Trump dient que minuts abans de la trobada, la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, havia dit que el president està “involucrat en un encobriment”. Pelosi es referia a la negativa de la Casa Blanca que la cambra baixa investigui el mandatari en temes tan diversos com les declaracions d’impostos o la possible obstrucció a la justícia revelada en l’informe sobre la trama russa que, si es fan públiques, podrien dur-lo al temut impeachment. “Ningú està per sobre de la llei, inclòs el president dels Estats Units”, havia recordat Pelosi, en plena batalla interna en el partit per calmar els ànims que clamen per un judici polític. Tot i això, cada vegada deixa la porta més oberta a iniciar el procés: “A simple vista, el president està obstruint la justícia i involucrat en un encobriment. Podria ser una ofensa per a l’ impeachment”, va dir en un acte a Washington, hores després del terratrèmol. Poc després d’aquesta frase, el possible pacte d’infraestructures i els canals de comunicació entre la Casa Blanca i els demòcrates saltaven pels aires.

En sortir de la reunió, Trump es va dirigir a la premsa. “No es pot fer res en aquestes circumstàncies. Desfeu-vos de les investigacions farsants!”, va etzibar el president als líders demòcrates reunits al Despatx Oval. “No es pot investigar i legislar de forma simultània. No funciona d’aquesta manera. No es pot anar pels dos camins alhora”, explicava Trump després a Twitter.

Les condicions del president són clares: posin fi a totes les investigacions i podran tornar a parlar d’infraestructures, d’abaixar el preu dels medicaments, de la llei agrícola... “Mentrestant, farem una feina enorme sense ells”, va prometre.

Els demòcrates, ja de tornada al Capitoli, van lamentar el resultat d’una trobada “molt estranya”. Pel líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, demostra que el president “no està interessat” a avançar en la legislació per al país. “Reso pel president i pels Estats Units”, va concloure Pelosi.

Més adeptes per iniciar un ‘impeachment’

Entre els demòcrates creix el clam per iniciar el procés de judici polític contra el president Trump. El que va començar com un moviment minoritari guanya adeptes, fruit de la frustració davant del bloqueig de la Casa Blanca a les investigacions contra Trump. De moment, però, el lideratge demòcrata s’hi resisteix, amb una estratègia d’anar “pas a pas”. No es vol fer mal a la imatge del partit en vigília d’una nova campanya electoral que preferirien centrar en propostes polítiques, i no en la figura de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona