Política

Nova crida a seguir omplint la caixa de solidaritat

Volen aconseguir 700.000 euros per aixecar els embargaments dictats ara pel jutjat 13, però temen que caldran més aportacions

Ja han recaptat 12 milions des que es va crear, fa dos anys

L’Associació Foment de la Caixa de Solidaritat va fer una nova crida ahir, aprofitant la jornada de reflexió, a continuar fent donacions per cobrir les fiances que la repressió judicial segueix imposant als acusats d’organitzar l’1-O. Després que en els últims dies hagi acabat d’ingressar els 5,8 milions que el jutjat 13 de Barcelona va exigir a una trentena de servidors públics, ara la fita prioritària és aportar els 700.000 euros que s’han cobert amb l’embargament de propietats a 17 dels acusats, a qui aquesta setmana també han bloquejat els comptes corrents, mesura aquesta que denuncien per exagerada i que confien que el jutjat aixequi demà mateix. Tot i això, l’entitat ja creu que segurament amb aquests diners no n’hi haurà prou i que en caldran més. “Temem que això no s’acaba, hem de mantenir el múscul per poder fer les reparacions que calgui”, assegurava el seu vicepresident, Ernest Benach, que, més enllà de revelar una aportació de 100.000 euros de l’Associació Catalana de Drets Civils que agrupa familiars de presos i exiliats, evitava concretar l’estat dels comptes. “Com més informació donem, més altes són les fiances”, denunciava, mentre recordava que, des que es va crear, fa dos anys, arran de l’actuació del Tribunal de Comptes contra els impulsors del 9-N, ja han recaptat uns 12 milions per a fiances.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, recriminava els processos paral·lels en marxa al Suprem, que ja va imposar una fiança de 2,1 milions, i al jutjat 13, que n’ha imposat una altra de 5,8 pels mateixos fets, per la qual cosa en principi la caixa només en va ingressar 3,7. Al final, però, ha hagut de posar els restants tot i que espera encara resposta al recurs presentat per denunciar precisament la doble imposició. Tot plegat, la mateixa setmana que les pèrites judicials que van redactar l’informe en què la secretària judicial del 13 –la mateixa, per cert, implicada en els fets del 20-S a Economia– basa la nova fiança de 5,8 milions, van xifrar davant del Suprem ara en 917.000 euros la suposada malversació. “Tot això no quedarà impune, és una vulneració molt greu de drets que tindrà condemna d’organismes internacionals”, sentenciava Paluzie. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, refermava el “compromís” de fer costat als perseguits, perquè “la repressió busca que les persones agafin por”, i no es pot permetre per prosseguir el procés republicà. Núria de Gispert, presidenta de l’entitat, que va agrair les aportacions, va criticar que la justícia espanyola “en deu anys ha baixat als nivells de Turquia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA