Política

ERC retreu que la mesa “s’ha extralimitat”

Ahir va presentar al Congrés l’escrit de reconsideració a la suspensió dels presos

El grup d’ERC al Congrés va presentar ahir l’escrit de reconsideració contra la decisió de la mesa de suspendre de funcions el seu líder, Oriol Junqueras, i els altres tres diputats presos, fet que entén que pot vulnerar el dret a representació política recollit en l’article 23 de la Constitució i el Conveni Europeu dels Drets Humans. ERC entén que la mesa s’ha “extralimitat” perquè s’ha basat en l’aplicació d’una “norma de naturalesa processal”, l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, quan “cap” de les comunicacions oficials del Suprem a la cambra ho demanava, tot i que fins i tot la fiscalia ho va instar. El text recorda que la mesa “s’ha atorgat facultats jurisdiccionals que no li pertoquen”, ja que la seva funció és només “qualificar, d’acord amb el reglament, escrits i documents d’índole parlamentària”. Per això tampoc comparteix la deducció de la secretària general del Congrés que la petició “és implícita” en les comunicacions que van rebre del Suprem.

ERC també recorda que l’article 21.1.2 del reglament, que invocaven els recursos del PP, Cs i Vox, apunta que són exigibles tres requisits per a la suspensió, i que un no es dona. En concret, l’aprovació prèvia d’un suplicatori, un permís especial votat per tota la cambra per aixecar la immunitat als diputats. El Suprem va considerar que aquest no calia perquè el judici ja està en marxa i només hauria estat necessari en un moment processal anterior. L’escrit, així, exigeix a la mesa que “no pot ignorar que cal una interpretació restrictiva” del 21.1.2 en tractar-se d’una norma “que limita drets fonamentals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia