Política

ERC admet que l’acord amb Colau pot deixar fora JxCat

Maragall explicita la possibilitat que els de Forn renunciïn al govern com a gest de “responsabilitat”

Preveu inestabilitat i contradicció creixent en un pacte de Colau, Collboni i Valls

L’alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va explicitar dissabte en el programa FAQS, de TV3, la possibilitat que Junts per Catalunya renunciï a formar part del govern de la ciutat per facilitar que Barcelona en Comú tanqui un acord amb els republicans. És la possibilitat que permetria desfer el nus impossible del vet mutu entre els de Colau i els de Forn i Artadi. Maragall no fa res més que explicitar el que ja havia donat entenent la número dos de JxCat a la sortida de la reunió amb el republicà que van tenir ella i el seu cap de llista empresonat a Soto del Real, Joaquim Forn.

Artadi hi va refermar que Maragall havia de ser l’alcalde perquè havia guanyat i perquè la seva victòria permetia de garantir un alcalde independentista a la capital. Però, a més, la número dos de JxCat va anunciar que la seva formació no posaria a Maragall cap línia vermella per facilitar-li la investidura i que entenia que estava legitimat a negociar amb Barcelona en Comú per tancar un acord.

En el programa de TV3, el candidat republicà va qualificar el previsible pas al costat de JxCat com una de les possibilitats, “molt clarament”, i com un gest de “responsabilitat institucional i sobiranista” que, segons ell, s’autoexigeixen les tres formacions involucrades en l’acord i que caldria reconèixer “en positiu, també a Junts per Catalunya”.

Acabada la reunió amb Forn i Artadi a la presó de Soto del Real, Maragall mateix havia reconegut divendres que la posició de JxCat aclaria les coses i li facilitava la investidura i va anunciar que, des d’aquell moment, la seva prioritat era negociar amb Barcelona en Comú un acord tan ampli com fos possible que permetés la investidura però també un govern de coalició.

Per altra banda, el candidat republicà va justificar per què considera impensable que reïxi una investidura alternativa per a descavalcar-lo de l’alcaldia amb els vots de Barcelona en Comú, el PSC i la Barcelona pel Canvi-Ciutadans de Manuel Valls. Maragall ho va qualificar de solució “aritmètica, artificial i esperpèntica” per inestable i perquè, segons ell, no ajudaria al diàleg amb el govern espanyol sinó més aviat a “aprofundir el conflicte”. Després de qualificar-ho d’“operació d’Estat” liderada per Valls i Collboni per impedir un alcalde independentista, com també sosté Artadi, el candidat d’ERC va avisar als partidaris d’obrir vies de diàleg que “no es confonguin”. Només un govern “ferm i sòlid” com el que intenta amb Barcelona en Comú pot, segons ell, “oferir estabilitat, un diàleg real i entesa amb el socialisme espanyol”.

Per Maragall, un govern de Barcelona en Comú amb PSC i el suport de Ciutadans comportaria “contradiccions absolutes i creixents” i conclou que “no es pot oferir a la ciutat” l’acord entre aquells que s’han exclòs durant tota la campanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona