Política

El PP i Cs consumen el primer pacte amb Vox després del 26-M

Ciutadans obté la presidència de l’Assemblea de Madrid a canvi d’una vicepresidència per als ultradretans

El bloc de dretes es queda amb cinc llocs a la mesa davant dos del PSOE

Més Madrid i Unides Podem, exclosos

“Tots som iguals davant la llei” es podia llegir en un quadre que hi havia al despatx de la vicepresidència tercera de l’Assemblea de Madrid fins ahir, que va ser substituït per un retrat de Felip VI. El canvi l’ha fet Vox, que des d’ahir ocupa aquest despatx. La formació ultradretana ja va advertir el PP i Cs després de les eleccions del 26-M que el seu suport per aconseguir la Comunitat i l’Ajuntament de Madrid no seria gratuït. I no ho ha estat. De fet, el preu que han hagut de pagar el PP i Cs ha estat més elevat que a Andalusia, ja que han hagut de cedir a Vox una de les tres vicepresidències de la mesa de l’Assemblea, la tercera. El PP i Cs necessitaven els vots de Vox per aconseguir el control de l’Assemblea de Madrid i, després de dies de repetir per activa i per passiva que no s’asseurien a negociar amb Vox, els d’Albert Rivera van aixecar el vet a la formació ultradretana i hores abans d’inaugurar-se la nova legislatura madrilenya van mantenir una reunió formal. Amb el PP feia dies que havien tancat l’acord i ara Vox volia que Cs li demanés explícitament el seu suport.

Com era previsible hi va haver fumata blanca i l’acord va permetre al bloc de les tres dretes sumar la majoria absoluta perquè el candidat de la formació taronja, Juan Trinidad, fos elegit ahir president de l’Assemblea de Madrid amb 68 vots, contra els 64 del PSOE, Més Madrid i Unides Podem, que van votar a favor de la candidata proposada pels socialistes, Pilar Llop. El PP es va quedar la vicepresidència primera i va cedir la vicepresidència tercera a Vox, que va recaure en Ignacio Arias, que anava de número 13 a la llista. Arias va obtenir 32 vots; la candidata de Més Madrid, Clara Ramas, en va obtenir 30 i es va quedar fora de la mesa. Cs va assegurar que cap vot seu havia anat a Vox, però, com marca el reglament de la cambra madrilenya, la votació va ser secreta i amb urna. Vox hauria aconseguit guanyar la votació només amb els vots del PP, que els hi hauria cedit.

Errejón ho portarà al TC

El candidat de Més Madrid a presidir la Comunitat de Madrid, Íñigo Errejón, va criticar l’acord, que va qualificar com el “pacte de la vergonya”, que exclou el seu partit tot i superar en vots i escons Vox. L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat de Madrid estableix, en l’article 12.2 c, que la participació dels grups parlamentaris, “la composició i funcions de la mesa, les comissions i la Diputació Permanent”, ha de ser en concordança amb el nombre de membres, la qual cosa no s’hauria respectat, raó per la qual Errejón va anunciar que denunciarà el cas davant el Tribunal Constitucional (TC).

Acabada la sessió d’ahir, la candidata del PP a presidir el govern de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja es veia investida. L’acord a l’Assemblea de Madrid indica el camí que se seguirà en el govern madrileny i a l’Ajuntament.

Ara, el govern

De fet, la formació ultradretana no perd el temps i va anunciar que havia tancat un acord amb el PP per governar a la Comunitat de Madrid. El document posaria les bases de la negociació i pressió a Cs. “Hem firmat un acord amb el PP que inclou les posicions a la mesa i per descomptat les posicions de govern, conselleries, organismes... en proporció als escons que tenim, com és lògic”, va declarar la candidata de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio. El president de la formació taronja, Albert Rivera, va assegurar que el seu partit ni ha firmat ni firmarà un acord per governar amb la formació de Santiago Abascal a Madrid, perquè té el “mandat” de l’executiva de la seva formació de pactar aquest govern només amb un sol soci, preferentment amb el PP.

Fonts del PP van desmentir, en declaracions a l’agència Efe, haver firmat l’acord de governabilitat amb Vox, però sí que van admetre l’existència d’un “document intern asèptic” en el qual es fixa “un full de ruta” abans d’arribar a un pacte en aquest sentit. En aquest document, només es recollirien possibles repartiments d’organismes de la Comunitat de Madrid i en la proporcionalitat dels pressupostos, però no en les conselleries. Abans de les declaracions de Monasterio, la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, havia dit que els tres partits de dretes havien decidit “unir” els seus vots per tenir una mesa que doni estabilitat durant la legislatura i poder tirar endavant les propostes.

LES FRASES

Hem signat un acord amb el PP que inclou les posicions a la mesa i de govern
Rocío Monasterio
Candidata de VOX a la comunitat de Madrid
Cap vot de Ciutadans ha anat a parar a Vox
Ignacio Aguado
candidat de cs a la comunitat de madrid
El pacte de la vergonya a Madrid arrenca amb una estafa democràtica
Íñigo Errejón
Candidat de mÉs madrid a la comunitat de madrid
El nostre soci preferent és el Partit Popular
Inés Arrimadas
Portaveu de Cs al Congrés

Reedició a Múrcia

Les tres dretes van reeditar l’acord de l’Assemblea de Madrid a Múrcia i van aconseguir tres dels cinc llocs de la mesa de la cambra, la presidència de la qual va recaure també en la formació taronja. Concretament, en la figura del diputat Alberto Castillo, mentre que els dos llocs restants –la vicepresidència segona i la secretaria segona– van ser ocupats pel PSOE. Com ja havia anunciat, el PP va cedir els seus 22 vots a Vox perquè la secretaria primera de la mesa fos per al diputat de la formació ultradretana Francisco José Carrera de la Fuente, mentre que els de Cs van votar en blanc en aquesta ocasió, de manera que la formació taronja pot mantenir que no ha cedit cap vot a la formació liderada per Santiago Abascal. Per la seva banda, els quatre diputats de Vox i els sis de Cs van donar suport al parlamentari del PP Miguel Ángel Miralles perquè assumís la vicepresidència primera del màxim òrgan de govern de la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia