Política

l'entrevista

MERITXELL LLUÍS

“No som ingenus; venen uns mesos d’espera complicats”

  • ADRIÀ REIXACH.
  • VÍDEO: Entrevista a Meritxell Lluís, presidenta de l'Associació Catalana de Drets Civils. EL PUNT AVUI TV

L a presidenta de L’Associació Catalana de Drets Civils (ACDC), Meritxell Lluís, va participar ahir en el programa . L’ACDC és l’entitat creada pels familiars dels presos i els exiliats com a plataforma d’actuació conjunta. Meritxell Lluís és la companya de l’exconseller Josep Rull.

Com ha viscut aquests últims dies de judici. La setmana passada amb els informes finals de les acusacions i ahir amb els primers informes de la defensa?
El que és cert és que, la setmana passada, sentir tot el reguitzell d’acusacions, que estan basades en fal·làcies, no va ser gaire agradable. Sí que ahir, en la primera sessió de les defenses, hem pogut escoltar quatre advocats i hem sortit tal com estàvem al principi de tot el procés, amb el convenciment que no s’ha comès cap delicte i que l’única sentència que es pot dictar és l’absolució.
Com ha estat emocionalment i logística? Quina sensació té ara que s’acaba?
Han estat quatre mesos complexos. Estem des del 16 d’octubre del 2017, quan van entrar a presó en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart, amb una situació, de país però també personal, de les famílies, molt complicada. La veritat és que si ara estem dempeus és gràcies a totes les mostres de solidaritat i de suport de moltíssima gent que ens ha permès de tirar endavant. Ara, que ha estat fàcil des del 16 d’octubre del 2017? No. Que aquest trasbals que uns van sortir i els altres es van quedar va ser un cop molt dur per a tots? També. Que teníem ganes que arribés el judici? També. Però és clar, no han estat uns anys massa fàcils. Però hi vull insistir: no tenim prou paraules per agrair el suport que continuem tenint i és el que ens permet de tirar endavant.
Com estan els presos? Avui faran servir el torn d’última paraula. Josep Rull farà aquesta exposició dels últims minuts?
Tant el Josep [Rull] com la resta d’encausats i encausades el faran servir. I la veritat és que en tenen moltes ganes. Només van poder parlar al principi, després van venir aquells interrogatoris infames. El dret a l’última paraula el prendran. La llàstima és que només podrem escoltar quinze minuts com a màxim de cadascun d’ells. Tenen molt a dir després de tot el que s’ha dit en aquests quatre mesos, i nosaltres tenim moltes ganes d’escoltar-los i ells d’explicar-se.
Com encareu la pròxima fase d’esperar la sentència?
Vam començar dient que era un judici farsa. No havien de ser jutjats per una cosa que no és delicte ni estar en aquesta presó preventiva tan ignominiosa i continuem amb el mateix convenciment. Quan l’advocat Jordi Pina demanava la llibertat és que és l’únic que entenem que és possible: una sentència absolutòria. Ara, no som ingenus. Seran uns mesos d’espera complicats. I que siguin complicats no vol dir que no continuem demanant la llibertat de tos ells i que on haurien d’estar és a casa i no a Soto del Real o a Alcalá Meco.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona