Política

Lluís Puig serà avui regidor de Junts a Terrassa

L’exconseller a l’exili podria renunciar en els pròxims dies en favor de Meritxell Lluís, la dona de Josep Rull

Terrassa viurà avui un dia històric, perquè constituirà un Ajuntament en què, per primer cop des del retorn de la democràcia, l’alcaldia no serà per al PSC. Però també serà una corporació que tindrà un dels seus membres a l’exili. Lluís Puig, conseller de Cultura del govern de Carles Puigdemont, era el cap de llista de la formació Junts per Terrassa per decisió de l’assemblea de militants. Junts va aconseguir dos regidors, Puig i el cap de llista en les eleccions del 2015, Miquel Sàmper.

Tal com indica l’article 195.4 de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) , la mesa d’edat només ha de comprovar les credencials dels regidors que els ajuntaments han enviat a les juntes electorals de zona i no és pas necessari que els edils hi siguin presents. En tot cas, sí que és necessari que n’hi hagi un nombre superior a la majoria absoluta del consistori, en el cas de Terrassa, 14.

Renúncia futura?

Tot i que Puig serà regidor de la seva ciutat, aquest càrrec pot ser efímer perquè el regidor electe, tot i que és un ciutadà lliure a la resta del món, no pot entrar a l’Estat espanyol, on té vigent una ordre de detenció pels delictes de malversació i desobediència. Fonts de Junts per Catalunya han explicat a aquest diari que la intenció del conseller a l’exili seria renunciar un cop s’hagi exhibit l’anormalitat democràtica que viu el país en el ple de constitució de l’Ajuntament d’avui. Tot i això, Sàmper va afirmar públicament el dia de la presentació de la candidatura que era partidari que Puig no deixés l’acta de regidor perquè podria accedir al càrrec “si no era condemnat”, mentre que la renúncia no es pot revocar.

Sigui com sigui, les mateixes fonts han explicitat a aquest diari que la renúncia de Puig facilitaria l’entrada de Meritxell Lluís al consistori. Lluís, que ja va ser al consistori i amb responsabilitats de govern en el mandat anterior, podria, fins i tot, ser la portaveu del grup municipal de Junts per Terrassa.

Llibertat de vot

La situació que viu el país també ha quedat reflectida en l’acord de govern que han signat el guanyador de les eleccions, Jordi Ballart, de Tot per Terrassa (TxT), i Isaac Albert, d’ERC. Tot i que s’ha intentat que la negociació tingués un marcat caràcter local, aquest punt no es podia obviar. D’aquesta manera, els deu regidors de TxT tindran llibertat de vot en totes les mocions que girin al voltant “del conflicte nacional existent” i podran votar les mocions presentades per l’independentisme, ERC i Junts, o l’unionisme, el PSC i Ciutadans, en llibertat de consciència. ERC, en el document signat, explicita que continuarà donant suport a “totes les iniciatives que es duguin a terme per avançar cap a una República catalana”.

LA DADA

195.4
És l’article de la Loreg
que preveu que un regidor no sigui present en el ple d’investidura per assolir la seva acta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona