Política

L’exsocialista Jordi Ballart recupera l’alcaldia de Terrassa amb la majoria absoluta que sumen el seu nou partit i ERC

L’exconseller Lluís Puig renuncia a ser regidor i deixa pas a la dona de Josep Rull, Meritxell Lluís

L’exsocialista Jordi Ballart ha estat investit alcalde de Terrassa per majoria absoluta amb els deu vots del seu nou partit, Tot per Terrassa (TxT), i els cinc d’ERC. D’aquesta manera, Ballart recupera la vara de batlle de la capital del Vallès Occidental després que dimitís i es donés de baixa del PSC el novembre de 2017 en protesta pel suport dels socialistes a l’aplicació del 155 a Catalunya. El nou alcalde de Terrassa i guanyador de les eleccions municipals governarà en majoria absoluta amb els quinze regidors que sumen TxT i els republicans, que van ser tercera força per darrere del PSC. L’acord entre les dues formacions posa punt final a 40 anys de governs socialistes a la tercera ciutat més poblada de Catalunya. D’altra banda, l’exconseller de Cultura a l’estranger, Lluís Puig, cap de llista de Junts per Terrassa, ha renunciat a ser regidor i ha anunciat a través d’una carta que deixa pas a la dona de l’exconseller de Territori en presó preventiva Josep Rull, Meritxell Lluís.

Jordi Ballart ha defensat l’acord de govern municipal entre TxT i ERC: “Aglutina dues visions progressistes” i demostra un “esperit de pacte”, ha dit. El nou batlle ha demanat que no es qualifiqui el govern de coalició d’independentista. “Prou etiquetes, prou bàndols, prou divisió”, ha reclamat Ballart, que ha demanat que els deixin ser el que són: “Terrasenquistes, demòcrates i plurals”. “El debat nacional no ens ha de separar”, ha dit Ballart, sobre el pacte amb els republicans. Ballart ha assegurat que tant TxT com ERC mantindran la seva identitat pròpia i ha celebrat el “moment històric” que significa acabar amb 40 anys de governs del PSC.

L’alcalde, que ja va governar entre el 2015 i finals del 2017 com a socialista, ha argumentat durant el discurs posterior a la presa de possessió que cal una “majoria estable amb capacitat de tirar endavant projectes transformadors” i ha dit que volen “recuperar la confiança” dels egarencs i que la capital del Vallès Occidental sigui “col·laborativa”. “Exercirem una governança transparent, òptima i eficient”, ha promès. Ballart ha recordat que els darrers anys han estat “complicats” i ha assegurat que no és a l’Ajuntament “per retreure res a ningú”.

Ballart va deixar l’alcaldia i el PSC en rebuig a l’aplicació del 155 i el va substituir Alfredo Vega, que ha estat alcalde els darrers gairebé 19 mesos. Vega ha afirmat durant el ple de constitució de l’Ajuntament de Terrassa que el PSC, com a principal partit de l’oposició amb 7 regidors, farà una oposició “clara, rigorosa i constructiva”. “Serem exigents però no posarem pals a les rodes”, ha dit. L’alcalde sortint també ha criticat el pacte de TxT amb ERC i ha avisat que una coalició “no garanteix un govern fort”: “Es poden tenir dos ajuntaments”.

El nou alcalde ha estat investit amb el suport de TxT i ERC. El regidor de Junts s’ha abstingut mentre que PSC i Cs han votat pel seu propi candidat. Al ple de constitució d’aquest dissabte al migdia també han pres possessió del càrrec els 26 dels 27 regidors que formen el ple, a excepció de Puig. Alguns ho han fet amb fórmules diverses amb records als “presos polítics i exiliats” així com missatges feministes i en defensa dels drets socials i de la República.

Lluís Puig renuncia a ser regidor

El número dos a la llista de Junts per Terrassa, Miquel Sàmper, ha anunciat la renúncia de Lluís Puig com a regidor durant el seu discurs, previ a la votació de la investidura. Sàmper ha llegit una carta de l’exconseller, que està a Brussel·les des de l’octubre de 2017, en la qual Puig explica que assumeix “amb resignació” i de forma “serena i responsable” que les seves circumstàncies no el permeten prendre possessió com a regidor. “La realitat em fa tocar de peus a terra”, ha afirmat Puig a la carta.

El lloc de Puig al Saló de Sessions l’ha ocupat un llaç groc durant la sessió de constitució i després de la seva renúncia serà substituït per Meritxell Lluís. Durant l’acte, diversos portaveus de formacions polítiques han lamentat l’absència tant de Lluís Puig com de Josep Rull. En canvi, el portaveu de Cs, Javier González, ha instat a retirar el llaç groc i ha protestat per la presència de “símbols partidistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona