Política

Diana Riba denuncia al Congrés que l’Estat vol “vetar i silenciar” Junqueras, Puigdemont i Comín

L’eurodiputada carrega contra el poder judicial i promet portar el cas a les més altes institucions europees

L’eurodiputada de la coalició Ara Repúbliques Diana Riba ha denunciat que l’Estat vol “vetar i silenciar” Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, que aquest dilluns no es poden acreditar com a eurodiputats al Congrés. Segons Riba –segona a la llista de Junqueras- és una “vulneració flagrant” dels seus drets polítics i ha promès que treballaran com a candidatura per portar el seu cas al “cor d’Europa” i a les més altes institucions europees. En el cas de Junqueras, ha denunciat “arbitrarietat” del poder judicial per considerar que el Tribunal Suprem no li ha permès sortir de la presó perquè no els “convé” que adquireixi immunitat i que, en canvi, sí li ho va permetre fa tres setmanes quan havia de prendre possessió com a diputat de la cambra baixa. “Cap demòcrata pot estar orgullós del que passa avui al Congrés”, ha dit abans d’acreditar-se com a eurodiputada. Ja a l’acte, ha tingut un record pels presos i els exiliats en la fórmula usada per acatar la Constitució.

L’eurodiputada ha comparegut juntament amb membres de la coalició (Pernando Barrena de Bildu i Ana Miranda del BNG) per criticar que Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín no puguin acreditar-se com a eurodiputats. “El 26 de maig vam anar a eleccions i més de 2 milions van votar Ara Repúbliques i Junts per Catalunya, van sortir cinc eurodiputats i tres no poden estar aquí avui perquè l’Estat els vol vetar i silenciar”, ha manifestat Diana Riba a les portes del Congrés.

Per a la número 2 de la candidatura, és fruit de “l’arbitrarietat” del poder judicial i ha dit que és especialment “greu” en el cas de Junqueras, ja que al maig el Suprem sí li va permetre fer els tràmits per ser diputat al Congrés. I, en canvi, ara li ha denegat el permís per ser avui al Congrés. “Ens podem presentar, podem ser escollits en eleccions i podem presentar un programa electoral però després depenent de la conveniència de si ens interessa la immunitat d’una cambra o no, no es garanteixen els drets polítics”, ha denunciat. Segons Riba, es tracta d’una “vulneració claríssima” dels seus drets i ha criticat que no es respectin “els tractats i procediments europeus”.

Acatament amb records a presos i exiliats

Al migdia s’ha celebrat a la sala Constitucional un acte públic on els eurodiputats escollits el passat 26 de maig han acatat la carta magna. És un pas imprescindible i que la JEC va establir que s’havia de fer presencialment abans d’aconseguir la condició plena de diputats i anar al ple del proper 2 de juliol.

Diana Riba ha usat una fórmula similar a la que ja van fer d’altres diputats al Congrés, amb record a presos i exiliats. “Per una Europa de les llibertats i inclusiva, per al dret a l’autodeterminació, per la llibertat dels presos polítics i elretorn dels exiliats, per imperatiu legal sí prometo”, ha afirmat Riba. A diferència del ple de constitució de la cambra baixa, en aquest acte –restringit només a eurodiputats- no s’han escoltat sorolls ni protestes per la fórmula escollida per l’eurodiputada republicana.

En el cas de Pernando Barrena, de Bildu, també ha usat una fórmula diferent a l’establerta. “Per imperatiu legal i fins a la consecució de la república basca”, ha afirmat.

La Junta Electoral Central és l’organisme que ha de validar aquests acataments de la Constitució i aquest dilluns s’ha reunit just després de l’acta. Haurà de dir si les fórmules utilitzades són acceptables. En una resolució de la setmana passada, avisava que només serien vàlides les fórmules on es mostrés una “voluntat incondicionada” d’assumpció de la carta magna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona