Política

Cap a Estrasburg

53 autobusos confirmats i 40 més s’estan omplint de manifestants per reclamar els drets dels eurodiputats catalans davant el Parlament Europeu

També es preveu important el desplaçament en vehicles privats

A poc més d’una setmana de la manifestació de l’independentisme català davant el Parlament Europeu, la reivindicació a Estrasburg pren forma i es preveu massiva. La cita és el dimarts 2 de juliol, coincidint amb la sessió constitutiva de la cambra europea, per denunciar que Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras no puguin exercir com a eurodiputats. L’ANC, que s’encarrega de la logística del trasllat de manifestants, ja tenia ahir a la tarda 53 autobusos plens i confirmats. La xifra final, però, creixerà perquè unes quaranta territorials en preparen d’altres i esperen omplir-los.

La protesta la convoca el Consell per la República i tindrà el format de concentració davant el Parlament Europeu. L’organització encara no ha pogut tancar l’escaleta definitiva de l’acte perquè, entre altres motius, el ple de constitució del Parlament Europeu encara no té hora oficial d’inici. Està clar que serà el dia 2, però el president Antonio Tajani encara no n’ha fet la convocatòria oficial. La intenció dels impulsors de la protesta és que el conjunt d’eurodiputats es trobin els manifestants catalans tant en el moment d’accedir al ple com si en surten durant la pausa per dinar.

Partint de la premissa que en altres ocasions el ple constitutiu arrencava a les deu del matí, la convocatòria s’ha fixat per a una hora abans. Al pont Joseph Bech s’instal·larà un escenari on es preveu que hi haurà diferents actuacions musicals per dinamitzar l’espera fins al gruix de l’acte, que tindria lloc durant la pausa per dinar, aproximadament entre el migdia i la una de la tarda. Serà en aquest moment quan Carles Puigdemont i Toni Comín, eurodiputats electes, s’adreçaran als concentrats amb uns discursos que es preveu que vagin en la línia de denunciar la injustícia de la seva situació i deixar en evidència la vulneració dels seus drets polítics i dels gairebé 2,3 milions de persones que els van escollir com a representants.

Entre els organitzadors hi ha certa inquietud davant del fet que Tajani no hagi convocat el ple encara. No es descarta que canviï l’horari habitual de la sessió per evitar la coincidència amb la concentració independentista. En tot cas, des del Consell per la República es creu que, si es donés el cas, hi hauria marge de maniobra per, com a mínim, fer coincidir la protesta amb l’arribada dels eurodiputats.

Desplaçament complicat

A diferència de les manifestacions recents a l’estranger (el desembre del 2017 a Brussel·les i el març passat a Madrid), la connexió amb Estrasburg no és senzilla. Des de Catalunya no hi ha vols directes a la ciutat francesa i ja no queden places en els vols regulars que aterren en aeroports propers com Basilea, Luxemburg, Stuttgart, Frankfurt o Baden-Baden. L’ANC ha contractat i omplert ja un vol xàrter per viatjar en el dia i en té un altre d’obert que espera completar els pròxims dies. El bitllet s’enfila a gairebé 500 euros.

Com que el trajecte en tren també resulta llarg, car i limitat, la carretera s’articularà com la solució més viable per a la majoria dels manifestants, ja sigui en els autobusos organitzats o en vehicles particulars. Diferents seccions territorials de l’ANC han organitzat el desplaçament. Algunes ho fan en el dia i d’altres inclouen una nit d’hotel per aprofitar una mica més l’estada, ja que el trajecte és llarg: més d’un miler de quilòmetres. Els preus, per tant, varien segons el cas: se’n poden trobar per menys de 100 euros i per més de 200.

A Barcelona ja hi ha un grapat d’autobusos plens que sortiran des de diversos barris, però altres localitats amb molta menys població també estan molt mobilitzades. És el cas de Tàrrega, que ja ha omplert cinc autobusos, o Vic i Berga, que en tenen tres. No només les principals ciutats de l’àrea metropolitana estan preparant la marxa. De fet, pràcticament des de totes les comarques hi ha autobusos programats o en preparació. Fins i tot des del País Basc també es contribuirà a eixamplar el suport humà a la manifestació.

L’ANC confia que la xifra d’autobusos que duran manifestants a Estrasburg creixerà més enllà dels 53 actuals, però no es creu que arribi al centenar. En qualsevol cas, sí que es considera probable que hi hagi molts manifestants que s’organitzin per anar en vehicles propis i aconseguir tenyir de groc, un cop més, el cor d’Europa.

LES DADES

93
autobusos
, entre els ja confirmats i els que estan en preparació, podrien dur els manifestants a Estrasburg.
93
autobusos
, entre els ja confirmats i els que estan en preparació, podrien dur els manifestants a Estrasburg.
2
manifestacions
ha fet l’independentisme a l’estranger els últims mesos: a Brussel·les, el desembre de 2017 i a Madrid, el març passat.
manifestacions
ha fet l’independentisme a l’estranger els últims mesos: a Brussel·les, el desembre de 2017 i a Madrid, el març passat.
45.000
persones
es van manifestar a Brussel·les, segons la policia local, en defensa dels presos polítics amb el lema ‘Desperta, Europa’.
110
euros
és el preu orientatiu més habitual dels desplaçaments que organitza l’ANC en autobús. Amb nit d’hotel pot arribar a costar el doble.
, entre els ja confirmats i els que estan en preparació, podrien dur els manifestants a Estrasburg.

“Anirem amb ells fins allà on calgui”

Més enllà de l’hora de la celebració, la sessió constitutiva del Parlament Europeu té altres interrogants per resoldre. Començant per la situació de Carles Puigdemont i Toni Comín, que no van poder recollir a Madrid l’acta d’eurodiputat mitjançant els poders concedits al seu advocat i continuen estudiant la manera de ser al ple del dia 2. La condició d’exiliats els permetrà anar a Estrasburg i, com a mínim, participar en la protesta. En canvi, la situació d’Oriol Junqueras és diferent. El Tribunal Suprem no li va permetre sortir de la presó per recollir l’acta d’eurodiputat, un tràmit que sí que li va concedir per al Congrés, i si els recursos dels seus advocats no tiren endavant, l’exvicepresident no podrà ser al ple de constitució. “La injustícia és flagrant i ens mobilitzarem amb ells a Estrasburg i allà on calgui”, deia ahir un maresmenc que va votar Junqueras i que preveu ser a la protesta. La manifestació també vol visibilitzar la situació dels presos polítics i exigir a l’Estat que compleixi la resolució del grup de treball de detencions arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU i alliberi els presos polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona