Política

L’estratègia de pactes de Rivera trenca l’executiva de Cs

Javier Nart s’afegeix a Toni Roldán i deixa la direcció pel veto a pactar amb Pedro Sánchez

Arrimadas assegura que Cs mantindrà l’estratègia de pactes amb la dreta i diu que és Roldán qui ha canviat de criteri

Crisi oberta a la cúpula de Ciutadans (Cs). L’eurodiputat taronja Javier Nart s’ha afegit a Toni Roldán i també ha anunciat que abandona la direcció del partit. Nart ha dimitit després que l’executiva nacional de Cs hagi decidit en una votació mantenir el veto a Pedro Sánchez.

L’òrgan directiu s’ha s’ha reunit aquest dilluns com cada setmana amb la ratificació de l’estratègia en relació amb la investidura de Sánchez a l’ordre del dia, si bé no estava previst sotmetre aquest punt a votació. De fet, aquesta votació no s’ha produït fins a després que la portaveu de Cs, Inés Arrimadas, comparegués en roda de premsa a la seu d’Alcalà per valorar la decisió del diputat i portaveu econòmic del partit al Congrés, Toni Roldán.

El cap de llista de la candidatura europea, Luis Garicano, i Javier Nart han estat els més crítics amb les aproximacions a Vox i han sol·licitat que se sotmetés a votació la negativa a negociar amb Pedro Sánchez. La direcció ha decidit mantenir aquesta estratègia per 24 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions. És la primera vegada que aquesta decisió no ha estat adoptada per unanimitat.

Segons han informat fonts de la formació taronja, els quatre vots en contra han estat els de Garicano, Nart, Francisco Igea, el candidat de Cs a Castella i Lleó; i Fernando Maura. Les tres abstencions han estat de Nacho Prendes, Marta Martín i Orlena de Miguel.

Després d’aquest resultat, Nart ha presentat la seva dimissió i s’ha afegit-se així al fins ara diputat i portaveu econòmic de Cs al Congrés, Toni Roldán, que aquest dilluns ha anunciat que deixa el partit i tots els seus càrrecs per un “gir” ideològic que, segons ell, “desvirtua” els valors fundacionals del partit.

Javier Nart, que anava de número quatre de la llista europea, seguirà mantenint la seva acta com a diputat en l’Eurocambra.

Cs mantindrà l’estratègia de pactes

La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, ha assegurat que la seva formació mantindrà la seva estratègia de pactes amb la dreta malgrat la renúncia del portaveu econòmic del partit, Toni Rolán.

En una roda de premsa a la seu d’Alcalà després de la reunió de la direcció, Arrimadas ha comunicat que la vacant de Roldán a l’Executiva l’ocuparà Marcos De Quinto, l’ex-vicepresident de Coca-Cola fitxat pel mateix Albert Rivera. L’advocat de l’Estat Edmundo Bal substituirà Roldán com a portaveu adjunt al Congrés.

Arrimadas ha assegurat que “desitja el millor a nivell personal” als fins ara dirigent taronja però ha garantit que seguiran “aplicant el criteri que va aprovar per unanimitat l’executiva amb el vot de Roldán”. Una estratègia que, segons ella, ha estat avalada per més de 4 milions de vots. “Serem fidels al mandat de les urnes i al que ens van dir els espanyols que sabent que no faríem president a Sánchez ens van votar”, ha dit.

La dirigent taronja ha defensat que “l’únic canvi” que hi ha hagut a Cs és que abans tenia 32 escons i ara 57, i que abans era només oposició i ara és “un partit de govern”. “Cs ha canviat, ha crescut, ha incorporat a gent i ha seguit més de 4 milions de ciutadans”, ha insistit. “Ara estem preparats per liderar governs importants com els d’Andalusia i Madrid seguint el criteri que va aprovar per unanimitat l’executiva del partit”, ha reblat.

En relació a les critiques de Roldán al rebuig de la cúpula taronja de negociar amb el PSOE, Arrimadas ha replicat que els socialistes sempre que tenen l’opció pacten amb els nacionalistes i els independentistes, i ha citat l’exemple de Navarra. “Al PSOE no l’obliguen a pactar amb nacionalistes i independentistes, però ho fa cada vegada que pot”, ha assenyalat.

Segons ella, aquests són els pactes “de la infàmia” i no els pactes entre forces constitucionalistes, en al·lusió als suports de Ciutadans al PP i indirectament a Vox en algunes matèries per governar a comunitats autònomes i ajuntaments.

La marxa de Roldán, un dels pesos pesants del partit i un dels homes de la màxima confiança de Rivera, ha sorprès a la direcció taronja, han assenyalat fonts del partit a Efe. I és que divendres, quan començava a córrer el rumor que estudiava anar-se’n, ell ho va desmentir a la cúpula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona