Política

La fiscalia insisteix que s’investigui Salvadó per l’1-O

Sol·licita al jutjat barceloní que elevi la causa al TSJC, amb Jové

Manté la sospita a l’Agència Tributària Catalana

La fiscalia ha demanat a la jutgessa de Barcelona que investiga els organitzadors de l’1-O que faci una exposició raonada per elevar la investigació de l’exsecretari d’Hisenda i actual diputat per ERC al Parlament, Lluís Salvadó, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva condició d’aforat. L’anterior titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona va fer una exposició raonada contra l’actual vicepresident, Pere Aragonès, com a exsecretari d’Economia; contra Salvadó i contra l’exsecretari general d’Economia i actual diputat per ERC, Josep Maria Jové. Llavors la fiscalia superior de Catalunya i el TSJC només van veure indicis contra Jove, que va declarar com a investigat el 7 de juny passat. Ara els dos fiscals anticorrupció que reforcen la fiscal del jutjat sostenen que hi ha més indicis contra Lluís Salvadó.

En la petició, coneguda ahir, els fiscals indiquen que hi ha trucades telefòniques intervingudes i documents trobats al despatx i al domicili de Salvadó, durant la seva detenció el 20-S, que palesen que tenia un paper “principal” en els preparatius del referèndum i per formar estructures d’estat, com ara l’Agència Tributària Catalana (ATC), que superaven les competències autonòmiques. Ara, els fiscals imputen com a possible malversació dues despeses: una de 551.270 euros aprovada el 2012 per una aplicació informàtica per recollir de forma voluntària les dades dels contribuents de l’IRPF, impost estatal, i de la qual IBM va deixar de fer el manteniment el 2016, sostenen. I un segon mòdul, de 241.383 euros, actiu des d’abril de 2017 perquè l’ATC recollís per l’Estat les recaptacions de l’IRPF i les cotitzacions socials d’empreses públiques, que el govern espanyol va suprimir amb el 155.

D’altra banda, el fiscal Pedro Ariche sol·licita a la magistrada de la causa contra Jové que declarin nou agents de la Guàrdia Civil responsables de la investigació de l’1-O. També li demana que transformi la causa en un sumari perquè la quantitat suposadament defraudada, estimada en 3,2 milions (de la qual s’ha pagat 1,6 milions, detalla), podria ser major, amb un delicte agreujat que “en abstracte podria arribar a dotze anys de presó”, i que la investigació es prorrogui fins al 17 de juliol de 2020.

LA XIFRA

753.103
euros
sumen dues despeses de l’ATC per dues aplicacions informàtiques que la fiscalia considera ara malversació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona