Política

JORDI VIÑAS ELS NOSTRES AJUNTAMENTS

ALCALDE DE SALT (ERC)

“Allargo la mà a tothom que aposti per la tolerància”

donar valor Subratlla que “la diversitat que hi ha al municipi és una riquesa” i que “s’ha de saber aprofitar”

“El projecte i la ubicació del nou hospital Josep Trueta crec que cal enfocar-lo des d’una visió de país”

El desenvolupament del sector sud de la ciutat s’ha de fer amb seny, amb un criteri de creixement que sigui ordenat
No ens podem estar sempre autoflagel·lant. Hem de dotar de més autoestima el municipi, que té molt de potencial
Hem demostrat sobradament el nostre compromís en el camí cap a la construcció de la República Catalana

“Seguiré treballant per la justícia i la cohesió social, la no discriminació i per la dinamització econòmica del municipi.” És un dels objectius de Jordi Viñas (ERC), que ha revalidat l’alcaldia a Salt. Aposta per “una ciutat verda, educadora, amable i amb oportunitats”. I, més enllà del focus local, considera que “cap tribunal pot negar el dret d’un poble a escollir lliurement el seu futur”.

El 26 de maig, ERC va ser per primer cop la llista més votada en unes eleccions municipals a Salt. Com es van sentir?
Vam aconseguir dos regidors més en comparació amb el 2015. Per a nosaltres els resultats van ser excel·lents. A la secció local, això ens anima, ens reforça i ens avala a tirar endavant les propostes que tenim sobre la taula. La gent crec que ha valorat la gestió, el projecte de ciutat i l’equip, que és un element molt important. En les eleccions del 2015, a més, ja vam tenir un creixement exponencial molt gran respecte del 2011.
Ha quedat enrere, doncs, la tradicional pugna que hi havia entre CiU i el PSC?
Sí, hem trencat d’alguna forma aquest bipartidisme. Des d’ERC hem estat capaços de fer una candidatura molt transversal. Vam elaborar una llista amb persones d’entitats, del món cultural, social, esportiu... I diverses d’elles són independents perquè el que volíem és un projecte el màxim d’aglutinador possible. Vam continuar amb la línia plantejada fa quatre anys, ja que això va ser el que ens va donar la força que ens va portar a passar de zero a cinc regidors.
Tal com ha recordat, ERC va fer una pujada espectacular el 2015. De no tenir representació van passar a l’alcaldia.
Sí! El regidor Àlex Barceló va escriure un article molt bo. Es titula “La nit del 0 a 5...” El text emula una mica aquell primer 5 a 0 del Barça de Cruyff al Madrid al Camp Nou. Quan la gent ens preguntava quin era el nostre pressentiment just abans dels comicis del 2015, veiem més factible treure dos o tres regidors. Aconseguir-ne cinc va ser brutal.
Del mandat 2015-2019, hi ha la percepció que ha estat prou calmat en l’aspecte social i institucional. Ho comparteix?
Crec que això va lligat amb el tarannà polític. Quan veus les brases que comencen a bellugar, el que has de fer és apagar-les, no deixar que es vagin encenent. La gent que ara estem al capdavant d’ERC a Salt estem de pas i venim a fer el millor possible per la nostra vila. Per això entenem que la política municipal passa per intentar sumar esforços. Segurament no han succeït certes coses perquè, a fora dels escenaris i de l’àgora de l’espai públic, hem dialogat amb tothom. Tenim deferència a l’oposició. I aquesta voluntat d’arribar a acords ens va permetre aprovar quatre pressupostos municipals, tot i que estàvem en minoria.
Amb els anteriors socis (IpS-CUP) no tornaven a sumar majoria absoluta, però per què no s’ha reeditat el mateix govern en minoria que en l’anterior mandat?
Amb els regidors d’IpS-CUP m’hi vaig sentir bé. Van ser lleials, respectuosos i fidels al govern. Això és molt d’agrair. Vam tenir diferències en molt pocs punts i els vam saber gestionar i resoldre. Ara, en aquestes negociacions, vam comentar a IpS-CUP que governar amb nosaltres podria suposar sumar-hi més gent, i no es van avenir a valorar-ho.
ERC, que va obtenir set regidors, està en negociacions amb JuntsxSalt, que en va aconseguir quatre, per mirar de formar govern. Aposta més per aquest executiu en majoria o per ERC en solitari?
Del que es tracta és de teixir bé quines polítiques vols desenvolupar en cada àrea. El més fàcil seria sumar amb Junts. Portar al ple temes importants, com les ordenances o els pressupostos, i tenir la certesa que prosperaran no té preu. Però si no lligues bé què vols fer, et pots trobar amb més problemes sent onze regidors que no pas amb set, els quals hauríem de continuar havent d’arribar a acords puntuals amb els diferents grups. Hem de posar els programes sobre la taula i veure què encaixa amb JuntsxSalt i el que no. I també, què és allò en què cap dels dos vol cedir i si això és una línia vermella o no.
Si acaben sumant, a l’Ajuntament hi hauria novament un govern sobiranista?
Bé, aquestes són coses que políticament també s’han de posar sobre la taula. Hem de poder deixar per escrit des de les dues bandes que si al final som onze, els onze aixecarem la mà i assumirem certes conseqüències. És una part més del paquet. Quan governes en coalició, has de pactar què faràs en política social, en política nacional, etc. Des d’ERC hem demostrat sobradament el nostre suport en el camí cap a la República Catalana. En l’anterior govern, allà on el país ens ha demanat que hi fóssim hi hem estat, i a totes! De nosaltres, ningú en pot dubtar. La qüestió és quin compromís adopten els altres. En els moments de país s’hi ha de ser no només de boca, sinó de fets.
I el pacte d’esquerres que deia el PSC?
Amb els membres del PSC a Salt no hi he tingut mai cap problema, però des de l’1 d’octubre cap aquí han adoptat un cert rol. Tothom és lliure de definir què és ser d’esquerres. Però amb l’actitud dels socialistes davant de la repressió de l’Estat espanyol, això no sé si és gaire ser d’esquerres. Trepitjar la llibertat dels pobles i de les persones hauria de ser el primer que haurien d’haver condemnat.
I com valora que es destaqués en molts mitjans que Salt és l’únic municipi català on Vox ha obtingut representació?
No estic d’acord amb la lectura que se’n va fer. No van passar de zero a tres regidors. Sinó de dos a tres. L’extrema dreta a Salt ja hi era amb PxC, que tenia dos representants. Ara s’han consolidat i han pujat, aconseguint un tercer regidor. En el discurs d’investidura vaig deixar clar que, a l’hora de parlar, allargo la mà a tothom que aposti pels valors de la tolerància i la no discriminació.
Una de les reclamacions que continuen estant presents és que hi hagi millores als centres educatius del municipi i combatre la segregació escolar.
Governs locals anteriors, per exemple, havien promès la nova escola El Gegant del Rec, que ha sigut una obra que hem aconseguit desencallar nosaltres. O un mes abans de les eleccions, el govern català va aprovar l’encàrrec de la construcció del nou institut Salvador Sunyer Aimeric. Aquest anunci no va ser per casualitat, hi ha tota una gestió política al darrere. Vam fer reunions amb representants de la Generalitat, vam plantejar la urgència del nou institut i la necessitat que el centre passi a estar en un edifici d’obra, ja que consta de mòduls prefabricats. I, alhora, vam recollir les peticions de la plataforma SalT’educa i vam elaborar el pla educatiu de la vila. És un document estratègic que ens ha de servir per plantejar el tema de l’educació al municipi a mitjà i a llarg termini; i aquí hem de remar tots en la mateixa direcció.
Combatre la segregació escolar, però, és una de les problemàtiques endèmiques. Falta voluntat per revertir-la?
Des de Salt formem part del Pacte Contra la Segregació Escolar a Catalunya. La Generalitat se l’ha de creure, dotar-lo de contingut i de pressupost per ajudar municipis com el nostre, on el problema és més evident. Així tindrem més eines i les podrem vincular amb els plans educatius locals. Les línies de treball del govern català han d’anar encaminades amb tot allò que nosaltres ja hem detectat i plantejat. Tot i això, no ens podem estar sempre autoflagel·lant, sinó positivitzar més. Hem de dotar d’autoestima el municipi, que té molta potencialitat. La diversitat és una riquesa i s’ha de saber aprofitar. Que a Salt es parlin cent llengües, hi ha gent que pagaria!
I el tema de les ocupacions?
Som conscients que les ocupacions a Salt són una realitat i que hi ha veïns molestos i afectats per aquesta situació. No només passa a Salt i, per tant, és una qüestió de país. Calen eines que permetin determinades actuacions que vagin més enllà de les que hi ha actualment. Bàsicament per no generar frustració als veïns, a les escales i a les comunitats. És evident que en aquest tema necessitem altres recursos en l’àmbit judicial, en el policial, més polítiques d’habitatge, etc.
I pel que fa al lloguer social?
Continuarem fent l’adquisició d’habitatge per destinar-lo a lloguer social. Un exemple que sempre poso és el del bloc de la PAH. Al final vam buscar una solució política que va permetre atorgar una trentena de pisos per a lloguer social a famílies que ho necessitaven. I, dins de les polítiques d’habitatge, també hi ha les orientades a joves i a estudiants. Hem de ser capaços de fidelitzar-los al territori.
Un dels propòsits és continuar potenciant Salt com a ciutat universitària?
Exacte. Aquesta imatge la volem transmetre i donar-la a conèixer encara més. Els alumnes que venen a estudiar a Salt hi han de poder fer vida. Els hem de facilitar equipaments, espais... Al sector sud seria bo projectar-hi una residència per a estudiants. És un perfil de població que ens interessa que vingui. I també estaria bé poder ampliar el sector hoteler.
Es veuran novetats al sector sud?
Segurament hi ha gent que voldria córrer, però s’ha de desenvolupar amb seny. Segons quin model, no ens interessa. Urbanísticament, ho hem preparat, la feina política ja l’hem feta. N’hi havia, en canvi, que portaven quinze anys i no se n’havien sortit. Hem deixat el planejament a punt i el desenvolupament del sector serà possible amb l’interès de les empreses per instal·lar-s’hi. S’ha de promoure amb uns criteris de creixement sensats. No es tracta de fer 100.000 m² de superfície comercial. Que hi hagi un creixement ordenat, que permeti també alguns habitatges i equipaments supramunicipals.
I es “batallarà” perquè el nou hospital Josep Trueta vagi a Salt?
Sí, evidentment! Hem posat les eines per tal que aquest equipament pugui venir. El Departament de Salut és el que ha de valorar la ubicació. Nosaltres disposem d’un espai que duplica o triplica la superfície d’altres localitats. A part de les instal·lacions inicials del nou Trueta, hi hauria l’opció de tenir lloc per anar creixent si les necessitats dels serveis ho requerissin. I és una zona molt ben comunicada i propera a altres equipaments sociosanitaris de l’entorn, com l’hospital Santa Caterina. Ens sembla una infraestructura que no només s’ha de mirar amb una visió local, sinó de país.

Psicòleg, logopeda i polític de consensos

Tal com es diu col·loquialment, és de Salt de tota la vida: va néixer al Barri Vell i ara viu al del Veïnat. És llicenciat en psicologia i logopèdia i treballa al CAP Güell de Girona. Va encapçalar per primer cop la candidatura d’ERC el 2015. Liderar la llista en aquell moment era tot un repte, ja que en els comicis del 2011 els republicans no van obtenir representació a la vila. A partir dels resultats de la nit electoral de fa quatre anys, però, la situació del partit va fer un gir total a l’alça. ERC, amb Viñas al capdavant, va passar de zero a cinc regidors, dels 21 del ple. Superat l’escrutini, la trajectòria va continuar sent meteòrica, ja que va acabar assolint l’alcaldia. El mandat 2015-2019, ERC va liderar el govern local, en coalició amb IpS-CUP. Interrogat sobre per què creu que van pensar en ell per encapçalar la llista, posa en relleu que “dins la secció local havia fet tots els papers de l’auca”: “Havia estat a les JERC i a ERC, militant sempre. I algú havia de fer un pas endavant seriós.” De tarannà mesurat, abans de tirar pel dret mira de dialogar i que hi hagi com més consens millor. I, més enllà de la política, li agrada l’esport i havia sigut entrenador al Club Bàsquet Salt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona