Política

El PSC i ERC bloquegen la cimera d'alcaldes en defensa de l'Ebre

La PDE lamenta el fracàs del front institucional per reclamar el cabal ecològic

El PSC no ha amagat mai el seu desacord amb el fet que siga Ferran Bel, de CiU, l'alcalde encarregat de liderar el front institucional en defensa del cabal ecològic. De fet, l'1 de febrer passat, en el ple en què Tortosa va donar suport unànime a la moció de la PDE en defensa del cabal ecològic, el socialista Joan Sabaté va manifestar els seus dubtes sobre un front institucional liderat per un alcalde de CiU, ja que «van donar suport al transvasament» de l'anterior govern del PP. No ha servit de res que Bel digués públicament que convocaria una cimera «sense protagonismes de ningú, buscant la col·laboració de totes les institucions, i per tenir el suport de tot el món local del territori».

De fet, tampoc a ERC han vist mai de bon ull que la PDE busqués el lideratge de l'Ajuntament tortosí. Però no pel seu alcalde, que governa al costat de dos regidors d'ERC, sinó pel fet que l'anterior front institucional –creat durant la polèmica del PHN i també liderat per Tortosa– va servir com a contrapès de la mateixa PDE. És per això que, durant els últims dos mesos, el moviment social ha procurat, sense gaire èxit, buscar una solució que pogués satisfer el PSC, ERC i també CiU. Així, es va intentar la intermediació dels alcaldes de Deltebre i de Sant Jaume d'Enveja, Gervasi Aspa (ERC) i Joan Castor Gonell (PSC), així com del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu (ERC). El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va confirmar ahir els contactes, i que l'última opció que hi ha al damunt de la taula és que la cimera siga convocada pels consells comarcals del Baix Ebre (on governen CiU i ERC) i del Montsià (amb govern del PSC i ERC). «Només els preocupa qui prendrà el protagonisme, i no ens han tornat a dir res més sobre això», va lamentar Tomàs.

El 30 de maig, cap a Barcelona

g.m.

La PDE té la certesa que els dirigents polítics del territori han rebut instruccions des de Barcelona, per fer fracassar qualsevol acció o mobilització en defensa del cabal mediambiental. Un exemple, segons Manolo Tomàs, és el bloqueig del PSC i ERC a la cimera d'alcaldes que havia de convocar l'Ajuntament tortosí, ja que s'interpreta que qualsevol moviment a l'Ebre podria «desgastar» el tripartit. «Ferran Bel ens ha dit que no té cap problema que la convoquin uns altres, però els altres ens diuen que s'ho han de parlar i que ja ens diran alguna cosa», va afegir-hi. La situació, però, no ha estranyat gens la PDE, que també ha sabut que els socialistes no autoritzaran la cimera, i que tant el PSC com ERC tenen la consigna de no donar suport a la manifestació del 30 de maig a Barcelona. «Només un dirigent nacional d'ICV ens ha avançat el seu suport a la manifestació», va remarcar Tomàs. La PDE va anunciar que habilitarà autobusos per assistir a la manifestació, els tiquets dels quals ja es posaran a la venda a l'estand que tindran a l'Expoebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona