Política

Enèsima dimissió en el govern de Trump per un escàndol

El secretari de Treball cedeix a la pressió per la mala gestió d’un cas d’abusos a menors quan era fiscal a Miami

Demà comença una macrobatuda per deportar “milers” d’immigrants il·legals

La pressió va fer que ahir, per sorpresa, Alex Acosta acabés cedint. El fins ara secretari de Treball del govern de Donald Trump es va veure obligat a dimitir pel ressorgiment d’una suposada mala praxi, fa més d’una dècada, que va beneficiar el multimilionari Jeffrey Epstein. El magnat, acusat d’abusos sexuals a més d’una vuitantena de menors, va aconseguir un acord extrajudicial sospitosament favorable quan Acosta era fiscal a Miami.

El cas ha tornat a la llum després que, aquesta setmana, Epstein fos acusat de tràfic de menors en un jutjat de Nova York, càrrec pel qual podria ser condemnat a 45 anys de presó. La nova acusació ha recuperat el tracte de favor d’Acosta a un multimilionari que es feia amb personatges de les altes esferes com Trump i Bill Clinton. Com a cap dels fiscals del districte sud de Florida, Acosta va tancar una investigació d’abusos a menors que hauria pogut comportar a Epstein cadena perpètua. Per contra, va acabar amb presó durant només 18 mesos, en un règim molt flexible i sense ser registrat com a abusador sexual.

La descoberta de noves proves, en gran part destapades pel diari Miami Herald, van permetre reobrir el cas. I, amb ell, recuperar un episodi nebulós que apunta directament a Acosta. “És una decisió seva, no meva”, va aclarir Trump. La dimissió va agafar tothom per sorpresa, després que dos dies abans Acosta sortís a defensar-se. Els rumors apunten que la Casa Blanca, que tenia dubtes sobre Acosta i amb una visió a llarg termini, va determinar que el cas podria afectar-los de cara a les presidencials del 2020. A més, l’escàndol ha recordat l’amistat que unia Trump amb Epstein. “Es diu que li agraden les dones maques com a mi, i moltes d’elles jovenetes”, va dir l’actual president en una entrevista l’any 2002. Ara tot és diferent. Ja no el considera un “tipus magnífic” ni l’admira. De forma oficial, Acosta va dir que la pressió de la premsa seria un destorb per a l’administració, i per tant era millor “fer un pas al costat”.

Acosta fins ara era l’únic d’origen hispà d’un gabinet amb poca diversitat (només hi ha dos integrants que no són blancs; i només hi ha dues dones), i és l’últim nom d’una llarga llista d’integrants del govern dels EUA que ha d’abandonar i cedir a les pressions derivades d’indicis de corrupció o mala praxi.

D’altra banda, el president va confirmar els rumors que demà iniciarà l’esperada macrobatuda dels agents d’immigració a nou ciutats per detenir i deportar fins a dos milers de sensepapers. Es tracta d’una “operació enorme” posposada des de fa setmanes amb la qual vol atemorir els indocumentats. “No hem d’amagar res. Comencem diumenge i ens centrarem sobretot en criminals”, va dir Trump. L’acció és l’enèsima aposta en l’estratègia antiimmigració. Aquesta setmana, el govern s’ha felicitat pel descens de detencions a la frontera sud. En gran part gràcies a la feina de l’exèrcit del govern mexicà, obligat a treballar de valent per evitar la imposició d’aranzels si no atura els refugiats centreamericans. Dilluns visitarà la Casa Blanca el president guatemalenc, amb qui Trump signarà un acord migratori per accelerar les deportacions.

LES FRASES

Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC

LA FRASE

Seria egoista mantenir-me en el càrrec i que es continués parlant d’un cas de fa dotze anys
Alex Acosta
SECRETARI DE TREBALL DIMISSIONARI DELS ESTATS UNITS
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona