Política

Les eleccions afegeixen tensió

JxCat reitera que la data de nous comicis depèn de Torra i ERC li reclama consens i refer les confiances

La investidura de Sánchez o urnes podria complicar la relació entre ells

Ciutadans farà primàries per elegir candidat a la Generalitat

Les relacions entre JxCat i ERC continuen “al fons”, tal com va admetre la diputada Elsa Artadi, ja que, de moment, no hi ha indicis de recuperació. A més a més, la possibilitat de noves eleccions espanyoles al novembre, després que Pedro Sánchez ahir donés per trencades les negociacions amb Pablo Iglesias, no és tampoc l’escenari més propici per a dos partits que continuen disputant-se l’hegemonia. El context es presenta enrevessat.

JxCat i ERC no troben per ara els punts en comú per refer la unitat estratègica i ahir continuaven fent-se evidents i públiques les discrepàncies, aquesta vegada a compte de la possibilitat de convocar eleccions anticipades com a possible resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra el procés independentista. La proposta havia estat llançada a les xarxes socials des de les files republicanes arran de l’entrevista al president Quim Torra en què aquest descartava que les eleccions fossin una resposta viable.

Ahir al matí, tot i que el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, intentava treure importància a la nova polèmica, el primer que feia era recordar als republicans que l’única potestat de convocar eleccions és del president de la Generalitat, i demanava “respecte” vers les decisions presidencials, en una clara referència al que havien piulat els republicans.

La resposta no es va fer esperar, en un matí que els partits dediquen a reunir les executives. El motiu que va retreure ERC als de Torra i Puigdemont és que la resposta i la unitat estratègica “ha de ser compartida i consensuada”, i això encara no s’ha produït, explicava la portaveu dels republicans, Marta Vilalta. Però a més a més, la decisió de Torra de no convocar eleccions ara per ara no sembla que sigui compartida pels republicans, que continuen amb les espases enlaire després del pacte a la Diputació de Barcelona signat entre JxCat i el PSC. “Hem perdut l’oportunitat de liderar la Diputació de Barcelona des dels valors republicans, i JxCat encara no ha donat explicacions del perquè; nosaltres ara posem el focus a treballar conjuntament, reconstruir les confiances i oferir una resposta que sigui el màxim de compartida i plural”, reiterava Vilalta.

Al marge de la convocatòria d’eleccions anticipades que el president Torra ja va assegurar que no té pensat realitzar, també està sobre la taula l’exercici del dret d’autodeterminació com a resposta a la sentència, un punt que podrien compartir tots dos partits si bé difereixen en les formes. Els republicans han posat sobre la taula l’oferta al govern espanyol de redactar una llei de la claredat per pactar els termes del referèndum, la qual cosa descarta del tot la via unilateral. En canvi, a la bancada de Torra i Puigdemont no hi ha consens en el si del grup ni per com cal exercir l’autodeterminació ni com aplicar el mandat de l’1-O.

Però mentre els partits independentistes discuteixen quina ha de ser la resposta a la sentència amb un intent que sigui el més consensuada i plural possible, el repte més immediat, ara per ara, és la investidura de Pedro Sànchez. I en aquest context també plora la criatura, ja que dins del grup de JxCat encara no hi ha una posició única. Alguns diputats independents són més partidaris del no a Sànchez perquè consideren que en cas contrari s’estaria legitimant la posició del socialista i totes les actuacions preses respecte de Catalunya i els presos polítics. El PDeCAT, amb Artur Mas i els presos polítics al capdavant, es mostren favorables a facilitar-ne la investidura, ja que creuen que un govern de Sánchez facilitaria la gestió de la legislatura. ERC també estaria disposada a obrir aquest camí. Tanmateix, això seria possible sempre que el PSOE i Podem arribin a un pacte per a la legislatura, i ahir aquest episodi s’allunyava amb el trencament de les negociacions anunciat per Sánchez després que Pablo Iglesias convoqués una consulta a la militància de Podem. ERC ahir ja qualificava la decisió de Sánchez d’“irresponsable” perquè “ni ha sabut buscar acords amb la resta de partits ni respecta els resultats electorals”, afirmava la portaveu republicana, Marta Vilalta. Per part de JxCat, el portaveu Eduard Pujol veu Sánchez “aïllat del món” i el va acusar de practicar un “hipertacticisme” que “li pot passar factura”. Amb tot, Pujol encara considera que un govern de Sánchez és “una finestra d’oportunitats”.

Però el cert és que tot i el repte que suposa decidir el sentit del vot per investir Sánchez sense obrir fissures internes, el panorama contrari no genera tampoc gaires esperances, ja que una campanya electoral al novembre podria complicar les relacions entre JxCat i ERC, dos partits que sent socis en el govern de la Generalitat es disputen el lideratge de l’independentisme. Una campanya que, a més, se situaria a les portes de la sentència del Suprem, la qual cosa els obligarà més que mai a buscar i trobar la unitat estratègica que reclamen les entitats socials com l’ANC i Òmnium Cultural.

El PSC i Ciutadans

Per la seva banda, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va demanar ahir als dos partits que es posin d’acord i governin, cosa que ell creu que no fan: “És un govern que no funciona, que no està a l’altura.” Illa conclou que “si no són capaços d’arreglar-ho”, cal convocar eleccions perquè decideixin “canviar les coses”, apuntava després de la reunió de l’executiva del partit. El dirigent socialista va voler destacar una enquesta publicada per El Periódico on el PSC es convertiria en la segona força al Parlament com un “aval a la nostra política dels darrers mesos basada en el diàleg dins la llei i l’estabilitat”. Illa destaca que el 75% dels enquestats “rebutgen la política de blocs” i el 58% suspenen el president Torra.

Davant del possible avançament electoral a Catalunya, Ciutadans celebrarà primàries per triar el seu candidat a la presidència de la Generalitat els propers 24, 25 i 26 de juliol. Les candidatures es presentaran a partir de divendres i el secretari general del partit, José Manuel Villegas, va dir ahir de l’actual portaveu al Parlament, Lorena Roldán, que és una “gran portaveu” i que serà una “gran candidata si els militants la voten”. Ahir, el mitjà Nació Digital apuntava la possibilitat que el diputat Nacho Martín disputés la candidatura a Roldán.

LES FRASES

Torra és l’única persona que pot convocar eleccions; demanem respecte pel president
Eduard Pujol
portaveu de jxcat
La potestat és del president, però ens agradaria consensuar propostes i reconstruir les confiances
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Que els comuns facin tot el possible per convèncer Iglesias que no té sentit bloquejar Sánchez
Salvador Illa
secretari d’organització del psc

La CUP buscarà aliances contra l’ambigüitat

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez, en una entrevista El Punt Avui, va explicar ahir el nou cicle polític que per a l’esquerra independentista suposa aquest nou context de reformes, en què buscaran teixir noves aliances sobretot amb tots aquells ciutadans que “estan cansats d’ambigüitats”, en referència als comuns i també JxCat i ERC. La renovació ha de ser validada el dia 28 per la militància. Sobirania i resposta social seran els principals eixos de treball amb un focus en una prestació de serveis 100% pública, democratitzada i transparent que ara veuen amenaçada amb la llei Aragonès que permetria, diuen, “externalitzar” serveis com la cura a les persones grans. ”Som quatre diputades, però més determinants que abans per poder construir sobiranies i agenda social si JxCat i ERC ho volen”, afirmava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona