Política

El PSOE assumeix que li toca moure fitxa i fer una nova oferta a Podem

Calvo trucarà Echenique aquesta tarda de dimarts per tornar a reunir-se “en les pròximes hores”

Podem afirma que “seguirà treballant” per arribar a un acord i demana al PSOE que faci “passos” d’aquí a dijous

L’equip del líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, reactivarà en breu les negociacions amb Podem per provar d’edificar un govern de coalició.

Així ho han apuntat a l’ACN fonts de l’executiva socialista que després del fracàs ja previst a la primera votació de la investidura assumeixen que toca als socialistes moure fitxa i fer una nova oferta d’encaix de Podem al govern espanyol.

Segons aquestes fonts, aquesta tarda de dimarts la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, trucarà el secretari d’Acció Política de Podem, Pablo Echenique, perquè les dues parts tornin a seure “en les pròximes hores”.

Les reunions les faran els equips negociadors –sense Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias– per trobar el que segons el PSOE ha de ser una entesa “racional” i no “emocional”. “Si hi ha racionalitat hi ha solució”, afirmen.

Sánchez es troba en aquests moments al Congrés acompanyat de Calvo i del ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos.

Podem demana “passos” d’aquí a dijous

La coportaveu de Podem al Congrés, Ione Belarra, ha assegurat que la seva formació s’ha abstingut a la primera votació d’investidura de Sánchez com a “gest” per facilitar les negociacions per a la conformació d’un govern de coalició. La diputada ha apuntat que Podem “seguirà treballant” per fer possible l’acord i ha instat els socialistes a moure peça i anar més enllà de la proposta actual per fer possible l’acord.

Belarra ha afirmat que la seva formació es plantejava a primera hora del matí un vot negatiu que ha variat a última hora per no tancar portes a una possible entesa de cara a dijous. Segons ella, Podem no ha posat cap “línia vermella” en aquestes converses i ho ha contraposat al veto que el PSOE ha fixat sobre Pablo Iglesias.

De fet, ha acusat el PSOE de “dir ‘no’ i donar excusa rere excusa” per evitar l’acord. En aquest marc ha advertit que “s’està acabant el temps” fet que “obliga el PSOE a moure’s” perquè Podem ha fet fins ara “tots els passos” per fer possible l’entesa. “Esperem que d’aquí a dijous hi hagi moviments”, ha conclòs.

Crides a l’acord

El diputat del PSOE Rafael Simancas ha valorat la fallida primera votació de la investidura de Pedro Sánchez reclamant “posar l’accent no en la decepció d’avui sinó en l’esperança i oportunitat del dijous”, quan hi haurà la segona votació del debat.

En aquest sentit, ha reclamat a Podem, els grups d’esquerres i els partits que podrien facilitar la investidura de Sánchez “un exercici de realisme i responsabilitat”. “El PSOE va guanyar i no hi ha alternativa a Sánchez”, ha assegurat.

Als partits de la dreta els demanat “que no bloquegin ni boicotegin el Congrés, el govern, el vot dels espanyols i la democràcia”. “S’han de fer a un costat i permetre que el govern es formi quan no hi ha alternativa”, ha sentenciat.

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha apel·lat “al sentit institucional i a la responsabilitat del moment històric” del PSOE. “Encara estem a temps d’arribar a un acord i esperem apropar posicions en les properes hores”, ha assegurat a la sortida de l’hemicicle.

Asens ha valorat que la portaveu del PSOE, Ariadna Lastra, hagi “tingut un to conciliador que no es va observar en el candidat”. “Hem fet un gest de bona voluntat canviant el vot a l’abstenció per donar una oportunitat a les negociacions. Esperem que dijous ens permetin canviar al vot a l’afirmatiu, que és el que espera la majoria dels nostres votants”, ha conclòs.

El diputat català ha demanat a Sánchez “respecte, que canviï l’actitud arrogant i que negociï amb seriositat un govern de coalició”. “Esperem que el candidat prengui bona nota del gest de generositat de Pablo Iglesias, que ha de ser correspost amb un gest de responsabilitat per part de Pedro Sánchez”, ha desitjat.

El portaveu d’ERC al parlament espanyol, Gabriel Rufián, ha apuntat després de la primera votació d’investidura que els republicans canviarà el seu ‘no’ a una abstenció si PSOE i Podem assoleixen un acord. “Tenen 48 hores per fer política i si es posen d’acord per nosaltres no serà”, ha afirmat. Rufián creu que “hi pot haver bon ambient” per assolir una entesa abans de la votació, tot i que l’estat de les negociacions “cada hora canvia”.

En una línia similar, la diputada de JxCat Laura Borràs ha confiat que Sánchez torni dijous “amb una proposta diferent” a la que ha plantejat entre aquest dilluns i dimarts al debat d’investidura. En declaracions a la premsa en sortir del ple, Borràs ha demanat a l’aspirant a president “que continuï fent els deures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona