Política

Esquerra i JxCat divideixen un vot que és irrellevant

Rufián lamenta el desacord i reivindica l’abstenció com un “gest”

Borràs manté el no i repta Sánchez a moure’s

Tot i que no va acabar tenint cap incidència en el resultat final, ERC i JxCat finalment van dividir ahir el seu vot, i mentre que els primers van virar cap a l’abstenció a la investidura de Pedro Sánchez, els segons es van refermar en el no expressat dimarts. En un discurs sense gairebé cap referència específica a la situació a Catalunya, el portaveu republicà, Gabriel Rufián, va exercir com a consciència de l’esquerra per lamentar profundament la manca d’acord per formar govern entre el PSOE i Unides Podem, als quals va renyar. Als uns, per haver vetat Pablo Iglesias, i als altres, per no haver acceptat quatre ministeris i entrar a “demostrar que són millors”. “Quant temps, quants anys tota l’esquerra ens penedirem d’això d’avui?”, s’interrogava. Rufián, que va regalar als dos líders un llibre de contes que Oriol Junqueras ha escrit des de la presó, va posar en relleu “l’enorme gest de responsabilitat i generositat” que significava l’abstenció d’ERC –“si el fem nosaltres, per què no el poden fer vostès?”, etzibava–, gest que dubta que es pugui repetir si al setembre es va a un nou debat d’investidura. “Ens complica la vida a tots, llavors serà molt complicat fer política”, augurava, en al·lusió a la pressió afegida que tindrà el partit per la manifestació de la Diada i la previsible sentència condemnatòria al procés.

En canvi, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, va refermar el no perquè es mantenen “intactes” les 155 raons que va donar dimarts. “I n’hi podem afegir una: ha confós el debat d’investidura amb un debat d’adhesió a la seva persona”, retreia a Sánchez, a qui veu “pres de la seva prepotència”. A més, li recriminava que dimarts parlés de “suposat poble català” –quan a més està definit en l’Estatut– i que ahir no aprofités una segona oportunitat que Jordi Turull no va tenir quan era presidenciable de la Generalitat i el van engarjolar entre les dues votacions. “El problema de convivència el tenen entre vostès”, etzibava. Borràs va recordar que els dos milions d’independentistes continuaran existint avui, i que si Sánchez vol ser president “està condemnat a liderar el camí de les solucions”, per la qual cosa el va instar a deixar de dir “mai” per trobar una solució, perquè llavors els “trobaran”.

LES FRASES

Mirin a la dreta, els estan aplaudint amb les orelles. A aquestes altures, si s’haguessin de posar d’acord ells, ja tindrien pactats fins i tot els sobresous
Ens volien posar al sac del bloqueig, l’odi i la intransigència, i no ens hi tenen. Ens abstenim convençuts
Gabriel Rufián
portaveu del grup d’erc
Esperàvem de vostè més sentit d’estat, però avui només li demanem més sentit comú. Mogui’s, senyor Sánchez!
Avisi’ns quan ho solucionin, i després vagin a parlar amb el president de la Generalitat
Laura Borràs
portaveu de jxcat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA