Política

Johnson accelera els plans per trencar amb Brussel·les

El govern britànic destina 2.300 milions extres a preparar-se per a una sortida de la Unió Europea sense acord

Londres es disposa a millorar la infraestructura als ports i a doblar el nombre d’agents fronterers

El govern de Boris Johnson continua accelerant els preparatius per sortir de la Unió Europea (UE) sense acord el 31 d’octubre. Ahir el ministre de Finances, Sajid Javid, va anunciar una partida extra de 2.300 milions d’euros per preparar el país per a un Brexit dur.

Destinarà aquests diners a millorar la infraestructura als ports, a l’emmagatzematge de medicaments, a implementar un pla per evitar els embussos a les carreteres d’entrada al país pel sud d’Anglaterra i a doblar el nombre d’agents fronterers que hi ha, de 500 a 1.000. També a posar en marxa la més gran campanya d’informació a empreses i ciutadans des de la Segona Guerra Mundial.

“Queden 92 dies perquè ens n’anem de la UE i és vital que intensifiquem la preparació per assegurar-nos que estem a punt”, va dir ahir Javid. En total, el govern ja ha destinat 6.800 milions d’euros a preparar-se des de 2016. A més, en les pròximes setmanes es posarà a disposició de les nacions amb autogovern 1.200 milions d’euros. Es preveu que Javid presenti un pressupost d’emergència per a un Brexit sense acord abans del 7 d’octubre, tres setmanes abans de la data de sortida fixada.

“Volem marxar amb un bon acord que aboleixi l’antidemocràtica salvaguarda [la garantia de la UE per evitar la frontera a Irlanda], però si no podem marxar amb un bon acord, aleshores marxarem sense”, hi va afegir.

Aquest dispendi de diners públics ha estat molt criticat pel responsable de finances laborista, John McDonnell, que va afirmar que era “totalment evitable” i que “aquest govern podria haver descartat la sortida sense acord i destinar aquesta quantitat a escoles, hospitals i a la gent”.

McDonnell va llançar un advertiment al govern de Johnson: “Farem tot el que calgui per bloquejar un Brexit sense acord.” S’espera que els laboristes plantegin una moció de censura contra Johnson a partir del setembre.

El mateix to va mostrar el portaveu dels liberaldemòcrates, Chuka Umunna, que va dir que aquests són “diners llançats a l’oceà”. Per la seva banda, l’exdirector de la policia fronterera, Tony Smith, va aplaudir el moviment del govern i va destacar que “s’hauria hagut de fer fa tres anys”. En canvi, Martin McTague, president de la federació de la petita empresa, tot i rebre 100 milions, va denunciar que la majoria de negocis no estan preparats.

Ahir també es va reunir per primer cop a Brussel·les l’assessor europeu de Johnson, David Frost, amb negociadors europeus. La UE va explicar que li havia reiterat la seva posició, que l’acord de retirada (que inclou la salvaguarda irlandesa) no es pot tornar a negociar. També va dir que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i Boris Johnson es reuniran durant la cimera del G-7 de Biarritz entre el 24 i el 26 d’agost.

LA FRASE

És vital que intensifiquem la preparació per assegurar-nos que estem llestos
Sajid Javid
ministre de finances britànic

LA XIFRA

500
policies
fronterers addicionals es reclutaran d’aquí al 31 d’octubre, el doble del nombre d’agents actuals.

Creixement a la baixa

El Banc d’Anglaterra va rebaixar ahir les previsions de creixement de l’economia britànica per a aquest any del 5 a l’1,3% i també les de l’any vinent de l’1,6 a l’1,3%. Es basa en el supòsit que el Regne Unit marxarà de la UE amb acord. Lògicament, es rebaixarien més encara si marxessin sense. A més, va avisar que el risc que el país caigui en una nova recessió és el més alt des de l’agost del 2016, després del referèndum europeu.

El governador del banc central, Mark Carney, va precisar per primer cop les implicacions que tindria un Brexit sense acord. Va afirmar que comportaria un creixement més lent, preus més elevats i una lliura més feble encara. Aquesta setmana la lliura està assolint els nivells més baixos en tres anys.

“En cas que es produís un Brexit sense acord i sense període de transició, cauria la lliura, pujarien les primes de risc dels actius del país i també es dispararia la volatilitat”, va explicar Carney. Hi va afegir que “seran vitals els preparatius de les empreses i del govern per reduir els costos del dany potencial de la transició cap a l’Organització Mundial del Comerç”. I va alertar que hi ha 240.000 empreses que no estan llestes per al Brexit. El ministre de Finances, Sajid Javid, va remarcar ahir que l’economia britànica és “fonamentalment forta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona