Política

Open Arms guanya

Un tribunal dona la raó a l’ONG catalana i aixeca la prohibició d’entrar a aigües italianes a causa de la situació de gravetat a bord del vaixell

La decisió judicial anul·la el decret de seguretat impulsat per Salvini

Open Arms ha obtingut una important primera victòria legal contra el govern grillino-leghista. En una decisió sense precedents, el Tribunal Administratiu Regional del Laci va aixecar, ahir a la tarda, la prohibició d’entrar en aigües territorials italianes a l’ONG catalana. “Hi ha una situació d’excepcional gravetat i urgència”, va dir el tribunal, que fa que s’hagi de permetre socórrer les persones a bord. Al vaixell de l’ONG, que també es diu Open Arms, hi quedaven encara ahir 147 nàufrags, salvats en diversos rescats, que feia fins a 13 dies que esperaven a mar obert poder atracar. El decret de seguretat bis, aprovat fa pocs dies pel Parlament italià, prohibeix l’entrada a les ONG sota pena de multa de fins a 1 milió d’euros. Desobeir pot comportar l’arrest immediat del capità i la confiscació –i fins i tot destrucció– de la nau.

Els advocats de Proactiva Open Arms van presentar, dimarts, un recurs contra el decret i el tribunal del Laci els ha donat la raó. Després d’examinar els informes mèdics i psicològics i la declaració de la cap de la missió, el tribunal ha considerat provat que les persones a bord no podien esperar més i necessitaven poder desembarcar per rebre l’ajuda necessària. Els jutges del Laci no van indicar cap port segur on podien anar, però l’ONG va dirigir-se cap al de Lampedusa.

A bord de l’Open Arms, la situació era insostenible des de feia dies. Havien crescut les baralles pel menjar, per la cua del lavabo (només dos a disposició), o pels pocs llocs d’ombra, en un espai de 180 m². Els nàufrags estaven esgotats, en mal estat de salut física i psicològica; tots amb històries terribles a l’esquena, com ara tortures i violacions. Alguns, desesperats, havien iniciat una vaga de fam. Era cada cop més difícil per als 19 membres de l’equipatge mantenir la pau a bord, i es temien el pitjor: que hi hagués ferits o morts.

Les condicions meteorològiques també agreujaven la situació: ahir hi havia un temporal amb onades de més de 2 metres, i les previsions de mala mar continuen per a les pròximes hores. Entre els nàufrags recollits per l’Open Arms i l’Ocean Viking, de SOS Méditerranée i Metges sense Fronteres, ahir, a alta mar, esperant poder desembarcar a un port segur, hi havia mig miler de nàufrags, i al voltant de 150 d’ells eren menors.

Segons Òscar Camps, director d’Open Arms, el govern espanyol li ha negat fins a tres cops una reunió amb Pedro Sánchez, mentre que en les últimes setmanes sí que ha tingut contactes amb la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i el president francès, Emmanuel Macron.

Carta de Conte

La pressió internacional es va fer sentir i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va demanar per carta al ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que permetés auxiliar els menors. Però Salvini, en plena campanya per intentar convocar eleccions i esdevenir primer ministre, ha promès fer tot el possible per impedir que les ONG desembarquin a Itàlia.

Salvini manté l’amenaça d’impedir desembarcament

Alba Sidera Gallart

La croada contra les ONG, la va iniciar el Moviment 5 Estrelles fa alguns anys, i va ser l’ara vice-primer ministre grillino, Luigi di Maio, qui va definir-les com a “taxistes del mar al servei dels traficants”. Però qui n’ha tret més benefici polític fent-ne una batalla personal ha estat Matteo Salvini, que, en conèixer la decisió del tribunal que el desautoritza, va dir que impediria a l’Open Arms desembarcar. Dues naus de l’exèrcit, però, van escortar el vaixell fins a Lampedusa. Enrabiat, Salvini diu que presentarà un recurs d’urgència al consell d’estat i més mesures per impedir nous desembarcaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA