Política

La violència torna a les protestes en favor de la democràcia a Hong Kong

Centenars de manifestants aixequen barricades i llancen bombes de benzina a la policia

És el 12è cap de setmana de mobilitzacions d’una crisi encallada

Després de deu dies de pau relativa als carrers de Hong Kong, la tensió va tornar a elevar-se ahir, amb fortes càrregues policials a l’activa contestació de centenars de manifestants, que va acabar amb noves detencions. Aquest és el dotzè cap de setmana de protestes d’un conflicte que no avança ni retrocedeix.

La manifestació d’ahir estava autoritzada i es preveia tranquil·la. Divendres passat s’havia fet una cadena humana amb desenes de milers de persones al llarg de l’excolònia britànica, per tornar a reclamar que la Xina no erosioni la democràcia hong konguesa. Poc abans que comencés la marxa es van produir ja enfrontaments amb la policia en una estació de metro pròxima, com a protesta a la decisió de la companyia de trens de suspendre el servei entre les estacions pròximes per “garantir la seguretat dels passatgers i el personal”. La companyia ho havia decidit dos dies després que els mitjans de comunicació estatals de la Xina la van criticar per ser “còmplice dels manifestants” per haver posat trens gratuïts dimecres passat perquè els manifestants poguessin anar-se’n d’una estació de tren on van ser ferides 45 persones, atacades per màfies xineses. El tancament del servei ferroviari no té precedents.

La manifestació d’ahir es va desenvolupar a Kwun Tong, una àrea on viu classe treballadora i per on van desfilar milers de persones. Centenars de manifestants es van col·locar cascs i màscares antigàs i es van situar impassibles durant més d’una hora davant un grup de policies antiavalots, als qui cridaven: “Mafiosos, mafiosos!” D’altres manifestants van col·locar barricades en una carretera. Hores més tard, la policia es va desplegar a la zona de Kwloon Bay, el punt final de la marxa, quan un grup de manifestants els va llençar bombes de gasolina. Aleshores, la policia va respondre carregant contra ells, amb gasos lacrimògens, i efectuant nombroses detencions.

Enmig del caos, la cap de l’executiu, Carrie Lam, va tornar a demanar diàleg als manifestants, tot assegurant que “continuar lluitant no és la sortida”. Un grup de ciutadans s’hi va reunir ahir per expressar inquietuds sobre com construir una plataforma de diàleg. “Els estic molt agraïda per la seva disposició a entrar a la Casa de Govern en un moment difícil i ajudar-nos a trobar una sortida per a la societat”, els va dir Lam sense precisar els detalls de la reunió.

LA FRASE

Continuar lluitant no és la sortida. Agraïm que vinguin a ajudar-nos a trobar-ne una per a la societat
Carrie Lam
CAP DE L’EXECUTIU DE HONG KONG


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA