Política

Estats Units imposa sancions a l’Agència Espacial d’Iran

Washington acusa Teheran d’utilitzar el seu programa espacial com a tapadora per a assajos de “míssils balístics”

La mesura suposa la prohibició de les interaccions de ciutadans o empreses nord-americanes amb l’agència iraniana i el bloqueig d’actius sota jurisdicció dels EUA

El govern nord-americà ha anunciat aquest dimarts la imposició de sancions contra l’Agència Espacial d’Iran, així com a dos dels seus instituts d’investigació. Washington ha insistit que no “permetrà” que Teheran utilitzi el programa espacial com a “excusa” per als seus assajos de “míssils balístics”.

“EUA no permetrà a Iran utilitzar el seu programa de llançament espacial com a excusa per progressar els seus programes de míssils balístics. L’intent del passat 29 d’agost de llançament d’un vehicle espacial subratlla la urgència d’aquesta amenaça”, ha justificat el secretari d’Estat, Mike Pompeo, en un comunicat.

Un dia després d’aquest assaig espacial, que va tenir lloc el dijous passat i va ser fallit, el president d’EUA, Donald Trump, va assegurar en un missatge a les xarxes socials que el seu país no estava “implicat” en el “catastròfic incident” i va desitjar a Iran “sort” per aclarir què havia passat.

Pompeo ha remarcat que aquesta designació “hauria de servir com un advertiment a la comunitat científica que col·laborar amb l’Iran en el llançament de vehicles espacials podria contribuir a la capacitat de Teheran de desenvolupar un sistema de llançament d’armes nuclears”.

Com a conseqüència de les sancions, queden prohibides les interaccions de ciutadans o empreses nord-americanes amb l’Agència Espacial Iraniana i bloquejats els actius que pugui tenir sota jurisdicció nord-americana.

El govern dels EUA creu que darrere d’aquests intents espacials la República Islàmica amaga un projecte per desenvolupar míssils balístics amb capacitat per transportar ogives nuclears a grans distàncies, potencialment amb capacitat per colpejar països d’Europa i Orient Mitjà.

Davant aquestes acusacions, Teheran ha insistit que les seves activitats són civils i no militars, al contrari del que afirma Washington.

Iran va posar en òrbita el seu primer satèl·lit el 2009 i, el 2017, va llançar un coet espacial portador del satèl·lit Simorq.

En el passat, els EUA han imposat sancions a entitats associades al programa de míssils balístics d’Iran per aquests llançaments de satèl·lits.

Les tensions entre Teheran i Washington han crescut des que, al maig de 2018, Trump retirés el seu país del pacte nuclear amb l’Iran i tornés a imposar sobre el país totes les sancions que havien estat retirades, incloses les que afecten al sector petrolier.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona