Política

L’SNP aposta per convocar eleccions després de frenar un ‘Brexit’ sense acord

Nicola Sturgeon avisa que seria “irresponsable” deixar que continuï l’actual primer ministre

El portaveu dels nacionalistes escocesos a Westminster acusa Boris Johnson de comportar-se “més com un dictacor que com un demòcrata”

El Partit Nacionalista Escocès (SNP), la tercera formació del Parlament britànic, ha afirmar aquest dimecres que donarà suport a la convocatòria d’eleccions generals anticipades si els diputats aconsegueixen aprovar aquest dimecres la llei que impediria al govern del Regne Unit tirar endavant un Brexit sense acord.

La ministra principal d’Escòcia i líder de l’SNP, Nicola Sturgeon, ha assenyalat que l’oposició britànica ha d’ara “aprovar la llei i després intentar forçar eleccions abans no se suspengui el Parlament”.

Després de recuperar ahir el control de l’agenda parlamentària, els diputats contraris a una sortida abrupta de la Unió Europea (UE) –en aliança amb diversos representants conservadors en desacord amb la línia dura de Johnson– han presentat avui una llei que votaran al llarg de la jornada.

En un missatge a les xarxes socials, Sturgeon ha indicat que comença a “sentir” que el Partit Laborista, principal de l’oposició, “no vol en absolut unes eleccions” i ha destacat que, de confirmar-se aquest extrem, “seria irresponsable deixar a aquest primer ministre en el seu lloc, sabent que intentarà cada truc de llibre per obtenir el que vol”.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ja ha anunciat que impulsarà uns comicis si l’oposició bloqueja la seva estratègia del Brexit, però, en tractar-se d’un avançament electoral, necessita el suport de dos terços de la Cambra dels comuns.

Davant aquest eventual escenari, la pressió recauria principalment sobre el Laborisme, que en els últims anys ha demanat reiteradament la convocatòria de comicis, que podrien celebrar-se el 14 o el 15 d’octubre, dies abans del Consell europeu.

En un acalorat debat durant la sessió setmanal de preguntes al primer ministre, el líder de l’SNP a la Cambra dels Comuns, Ian Blackford, ha acusat Johnson de comportar-se “més com un dictador que com un demòcrata”, arran de la seva decisió de clausurar temporalment el Parlament durant cinc setmanes.

“El líder conservador no té mandat ni majoria. Ha d’acceptar la legislació que s’aprovarà avui perquè pugui evitar-se un no acord i deixar que votem per unes eleccions –que tots els partits han de recolzar– perquè la gent pugui decidir els propers passos”, ha assenyalat Blackford.

Una enquesta de la firma YouGov per al diari The Times revela avui que l’SNP guanyaria la majoria d’escons reservats per a Escòcia. En canvi, conservadors i laboristes patirien grans derrotes.

La formació d’Sturgeon aconseguiria 51 dels 59 escons escocesos, seguida a llarga distància dels tories que conservarien 3 dels seus 13 diputats. Els laboristes només retindrien 1 dels seus 7 parlamentaris.

Els analistes han destacat que la dimissió de la fins ara líder dels conservadors escocesos, Ruth Davidson, pels seus desacords amb Johnson, afectarà negativament les possibilitats dels tories a Escòcia, els resultats dels quals el 2017 van ser crucials perquè l’anterior primera ministra, Theresa May, aconseguís el govern.

El sondeig mostra també que el suport a la independència d’Escòcia del Regne Unit ha augmentat recentment i se situa en el 49 %, enfront del 51 % que rebutjaria la separació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista