Política

La justícia investiga Salvini per difamació contra Rackete

La capitana del vaixell de l’ONG Sea Watch, que va desafiar el govern italià, va ser víctima d’un linxament mediàtic

La denúncia demana que es tanquin les xarxes socials de l’exministre per incitar a l’odi

Matteo Salvini viu un mal moment: ha passat de tenir el govern d’Itàlia pel mànec a perdre’n tot el poder. La jornada d’ahir, però, va ser la pitjor per al líder de la Lliga des que va començar el seu suïcidi polític –que el temps dirà si serà només temporal–. Mentre els membres del nou executiu de coalició entre el Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Demòcrata (PD) juraven el càrrec, Salvini rebia la notícia que la justícia l’està investigant per difamació contra la capitana Carola Rackete. A final del mes de juny, Rackete, capitana de l’embarcació humanitària Sea Watch 3, va desafiar el govern del M5E i la Lliga i va atracar al port de Lampedusa. A bord duia 40 supervivents d’un naufragi. Feia 17 dies que esperaven el permís per poder desembarcar, però el govern italià els el denegava. Com que les condicions de salut a bord eren insostenibles, la capitana va decidir declarar l’estat de necessitat i atracar sense permís. Les autoritats italianes la van detenir i va esdevenir un símbol de resistència contra les polítiques xenòfobes del govern grillino-leghista. Salvini, que aleshores era ministre de l’Interior i viceprimer ministre, va dedicar moltes hores a atacar amb agressivitat la capitana, tant a través de les xarxes socials com a la televisió. Rackete va ser víctima d’un linxament mediàtic a Itàlia, amb insults masclistes, amenaces de mort i de violació inclosos. Quan va desembarcar, un grup de gent que l’esperava va cridar-li allò que milers de missatges a les xarxes repetien des de feia dies: insults masclistes i xenòfobs. Va ser aleshores quan el seu advocat, Alessandro Gamberini, va començar a preparar una denúncia contra qui considerava l’instigador d’aquell clima d’odi, servint-se del seu rol institucional: Salvini. “No ha estat fàcil recollir tots els insults que ha deixat anar Salvini durant aquestes setmanes”, explica Gamberini, “com també les moltes formes d’instigació a cometre actes delictius contra Carola, una cosa que és encara més greu venint d’un ministre de l’Interior”, hi afegeix l’advocat. Per Gamberini, que va presentar la denúncia el 12 de juliol, darrere dels usuaris agressius a les xarxes “hi ha Salvini, que és qui mou les aigües de l’odi”. I en aquest sentit, una denúncia per difamació “és una manera per donar un senyal”, assegura, perquè “quan toques la butxaca a les persones, entenen que no poden insultar gratuïtament”, sentencia. La justícia va deixar en llibertat la capitana Rackete al cap de pocs dies, assegurant no només que no havia infringit cap llei, sinó que havia complert el deure de salvar vides al mar. I, malgrat tot, el leghista va continuar definint-la com una “criminal”. Ara, Salvini, que dissimula poc l’enrabiada per com li han sortit les coses, assegura que la denúncia per a ell és “una medalla”.

LA FRASE

Salvini és l’instigador de la campanya d’odi contra la capitana Carola Rackete
Alessandro Gamberini
advocat de l’activista alemanya

El segon govern de Conte es posa a treballar

El primer acte formal del govern bipartit del M5E i el Partit Demòcrata (PD) va ser proposar a l’ex-primer ministre socialdemòcrata Paolo Gentiloni com a comissari europeu. Els ministres del segon govern liderat per Giuseppe Conte van jurar ahir el càrrec al Palau del Quirinal davant el president de la República, Sergio Mattarella, i tot seguit van celebrar el seu primer Consell de Ministres, que va aprovar formalment la designació de Gentiloni. Dilluns, el nou govern italià se sotmetrà a la confiança de les dues cambres del Parlament, en què Matteo Salvini serà a l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA