Política

La flama que s’apaga

Els mitjans internacionals perden l’interès en la Diada i remarquen que la divisió de l’independentisme ha afectat la resposta de la població

Tot i això, les atractives imatges de la multitud es colen en els informatius de televisió

La manifestació independentista d’ahir va perdre ressò internacional, possiblement, i com si d’una estranya correlació de forces es tractés, en la mateixa mesura en què ha perdut independentistes implicats en la causa. Si durant l’1-O les càrregues policials van fer la volta al món en qüestió de segons i els moviments populars posteriors també van rebre espais destacats, dos anys després l’interès ha minvat clarament.

En l’edició digital de mitjans de referència mundial com The New York Times, no hi va haver ni rastre de la causa catalana, mentre que a The Washington Post sí que es parlava d’una “manifestació massiva per la independència de Catalunya”, per bé que en un article que ni tan sols es va destacar bé en la secció d’internacional. Una conseqüència de la distància, podran dir alguns. Pot ser, però el cas és que a Europa tampoc hi va haver la repercussió d’altres cops. Le Monde, per buscar un mitjà referencial molt més proper, tampoc en va fer cap esment. El seu competidor a França, Libération, titulava que l’independentisme celebrava “la festa nacional dividit”, mentre que Le Figaro destacava, també en titulars, “el desencís i l’amargor” dels independentistes, que es van tornar a reunir després del fracàs de la declaració d’independència.

El britànic The Guardian incidia en la davallada del nombre de manifestants: “La manifestació independentista catalana menys multitudinària en set anys”, titulava el rotatiu en la seva edició digital, en què afegia que, “malgrat la carregada atmosfera política”, hi va haver una reducció “dramàtica” del nombre d’assistents. El periodista emmarcava aquesta davallada en un context “d’escletxes creixents, d’agitació i incertesa dins del moviment secessionista”. Tot i això, també constatava que la multitud va renovar les crides a la independència “mentre s’espera el veredicte del judici als dotze líders de l’intent separatista fallit de fa dos anys”.

Els diaris alemanys tampoc van parar gaire atenció a la Diada. Tant el Frankfurter Allgemeine com Die Welt van ignorar la mobilització popular i no van posar el focus en la causa catalana més enllà del lliurament, un dia abans, de la medalla del Parlament a la capitana del Sea Watch, Carola Rackete, amb un vídeo del laudatio de Pep Guardiola en alemany. Des d’Itàlia, el titular de La Repubblica era una mica més benèvol amb la causa catalana: “Els independentistes catalans tornen al carrer: en són més de 600.000, menys que el 2018.”

El que sí que va fer un seguiment important de la Diada va ser el diari The National, ferm defensor de la independència escocesa. La seva edició en paper, de fet, obria ahir amb una imatge de Quim Torra i una crida a un article en exclusiva escrit pel mateix president de la Generalitat en què explicava com viu la Diada amb presos i exiliats i confiava que la jornada fos un punt d’inflexió per assolir la independència.

Paral·lelament, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va concedir una entrevista a l’agència Reuters, en què va alertar que l’Estat vol decapitar un moviment pacífic des dels jutjats. Més enllà dels mitjans escrits, les imatges aèries de la manifestació sí que van ser presents en alguns dels canals d’informació o informatius de cadenes generalistes, però amb menys temps i rellevància que en el passat. Sembla que la flama s’apaga.

Repercussió arreu del món
Tot i que en menys grau que en el punt més calent del procés, les protestes independentistes d’ahir també van fer la volta al món. Mitjans asiàtics com el Channel News Asia i el Times of India se’n van fer ressò, si bé amb una mirada menys profunda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona