Política

Cameron es disculpa pel ‘Brexit’ i suggereix una nova consulta

Lamenta el resultat del referèndum i confessa que el desenllaç el va sumir en una “profunda depressió”

Després de tres anys de silenci, publica les seves memòries i critica durament Johnson

David Cameron ha abandonat el seu silenci més de tres anys després de perdre el referèndum europeu i dimitir com a primer ministre britànic. Ho ha fet en una entrevista al diari The Times en què demana perdó per la consulta i per la “terrible” divisió social que ha provocat. L’entrevista precedeix la publicació de les seves memòries, For the Record, quan el país es troba enmig de la pitjor crisi constitucional de la seva història moderna i la societat, trencada. “Cada dia penso en el referèndum i en el fet que vam perdre, les conseqüències i les coses que hauria pogut fer diferent i em preocupa desesperadament el que pugui passar a partir d’ara –explica–. Penso que podem sortir com a amics amb els nostres veïns i socis, però m’agradaria que passés tot ràpid perquè és molt dolorós.”

Reconeix que el resultat del referèndum el va sumir en una “profunda depressió” i que no era el moment de cridar la gent a les urnes. Tot i això, no es penedeix d’haver-lo convocat perquè creu que hi havia una demanda social. “Em frustra llegir que vaig convocar la consulta perquè el UKIP [euroescèptic] va guanyar les eleccions europees del 2014 perquè no és cert, l’havia anunciat un any abans i vaig pensar aquella decisió més que en cap altra.”

L’ex-primer ministre també va atacar durament Boris Johnson, a qui acusa de liderar la campanya del Brexit perquè la va veure com una oportunitat d’arribar al poder. “Boris [Johnson] mai no havia defensat la sortida de la UE. Michael [Gove] sí que era un ferm euroescèptic, però també un home liberal, compassiu i racional, i van acabar utilitzant arguments falsos com l’entrada imminent de Turquia a la UE. Es van dedicar a destrossar el seu propi govern.” Crítica la línia dura adoptada pel govern actual, la suspensió del parlament, l’expulsió dels 21 rebels del partit que van votar a favor de la llei contra el Brexit dur i no va voler descartar un segon referèndum. “No dic que s’hagi de produir, però no podem descartar cap solució perquè hem de trobar la manera de desbloquejar aquesta situació”, va admetre.

Passi el que passi, Cameron serà recordat com el primer ministre que va convocar i va perdre el referèndum del Brexit. “Hi ha qui no em perdonarà mai haver convocat el referèndum o per no haver aconseguit que el Regne Unit es quedés a una UE reformada. Lamento profundament el resultat i accepto que el meu enfocament va fallar. Les decisions que vaig prendre van contribuir a aquest fracàs, Vaig fracassar”, escriu en un extracte del llibre que arribarà a les llibreries la setmana vinent i pel qual ha cobrat 900.000 euros per anticipat.

LA XIFRA

900.000
euros és el que ha cobrat l’exprimer ministre per escriure la seva biografia

La revocació de l’article 50

El Partit Liberal Demòcrata va iniciar ahir el congrés anual amb la proposta de revocar el Brexit sense celebrar cap altre referèndum. La seva líder, Jo Swinson, va confessar: “Els liberaldemòcrates som molt clars, volem frenar el Brexit, i si una majoria ho decideix, aleshores situarem revocar l’article 50 [del Tractat de Lisboa] com la nostra posició oficial.” Fins ara, defenien el segon referèndum. “La gent vol resoldre aquest problema ja”, va dir Ed Davey, el vicelíder. Si el partit vota a favor d’aquesta proposta, llavors l’inclouran en el seu programa electoral. Els libdems són l’únic partit nacional que no està dividit pel Brexit i que es declara obertament europeista, a diferència dels laboristes i dels conservadors. En les últimes europees es van emportar la major part del vot europeista. Els sondejos els impulsen cap amunt en unes generals, davant la indefinició de Corbyn i els laboristes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA