Política

Estratègia dual del CpR: diàleg i desobediència civil

Insta la societat civil i les institucions a “materialitzar el mandat popular”, sempre pacíficament

Reapareix la figura del mediador “independent” com a condició per parlar amb Madrid

El Consell per la República (CpR) obre dues vies d’acció per respondre a la temuda sentència de l’1 d’octubre contra els presos polítics. Amb vista a un veredicte crucial que obrirà una nova etapa política tant a Catalunya com a Espanya, aquesta plataforma que pretén aglutinar les diverses forces de l’independentisme marca un full de ruta dual que proposa no amagar la mà del diàleg, però tampoc abaixar la guàrdia ni perdre posicions en la lluita per l’objectiu polític marcat: assolir la república catalana.

Són les dues cares de la seva estratègia. D’una banda, el CpR aposta pel “diàleg” amb l’Estat espanyol proposant la creació d’una “plataforma de negociació”. Això sí, amb condicions. El reconeixement del dret a l’autodeterminació, la reversió de la “repressió” i una mediació internacional són els requisits imprescindibles per a aquest espai. Ressorgeix, així, la polèmica figura del mediador “independent” per parlar amb Madrid que volen els independentistes.

Ara bé, d’altra banda, el CpR es nega a quedar atrapat en un etern foc encreuat de discrepàncies prèvies sobre com ha de ser aquesta negociació per la por de perdre posicions en la cursa que té com a meta una Catalunya independent. Per això, avisen que no es pot “bloquejar” el mandat de l’1-O per la negativa de l’Estat a dialogar i que cal pressionar amb una acció popular i institucional.

El Consell per la República va fer ahir una crida als ciutadans a la “desobediència civil quan sigui necessària, sempre dins del marc de lluita no violenta”, que acompanyi “l’acció de les institucions catalanes per materialitzar el mandat” a favor de la independència. D’aquesta manera, va instar tots els sectors independentistes a “preparar les mesures i les actuacions necessàries” per fer-ho.

Aquestes afirmacions són el resultat de la reunió que els membres del Consell per la República van fer a Waterloo (Bèlgica) el dia 12 de setembre. Actualment, aquest òrgan té representants de l’ANC, JxCat, ERC, Poble Lliure i Som Alternativa. En la trobada, també van acordar que “mentre el mandat derivat del referèndum no s’hagi materialitzat plenament”, qualsevol elecció al Parlament de Catalunya es veurà amb “caràcter referendari”.

Detalls de la proposta

El president del CpR, Carles Puigdemont, va detallar ahir aquesta proposta, ja que apostar pel diàleg amb el govern espanyol i alhora apel·lar a la desobediència civil semblen missatges contradictoris. El gironí va assegurar, en declaracions als mitjans des de Lugano (Suïssa), que la seva oferta de negociació amb l’Estat “no és incompatible” amb la voluntat de continuar treballant per la independència.

En aquest sentit, Puigdemont va argumentar que la petició de diàleg “no pot paralitzar l’objectiu” dels independentistes, especialment si l’Estat no s’asseu a la taula. Tanmateix, tampoc es pot renunciar al diàleg. “Sempre hi serem, hem de donar una oportunitat a una taula de negociació”, va reiterar, sense abandonar l’opció d’un enfrontament democràtic amb l’Estat si es queda enrocat en el seu rebuig a l’autodeterminació. “Cal preparar tot allò que calgui per tenir una resposta coral, amb resposta social i política”, va reblar.

LES FRASES

La petició de diàleg no pot paralitzar l’objectiu dels independentistes, especialment si l’Estat no s’asseu a la taula
Cal preparar tot allò que calgui per tenir una resposta coral, amb resposta social i política
Carles Puigdemont
President del consell per la República

Puigdemont fa una crida a “rebel·lar-se”

“Què fa un poble si els seus líders polítics i socials són condemnats injustament? Rebel·lar-se.” Puigdemont dixit. El considerat màxim responsable del presumpte delicte de rebel·lió per l’acusació del cas de l’1-O va apostar ahir per aixecar-se de manera civil i pacífica si es condemnen els presos. Durant una conferència a Lugano en el marc del Festival Cultural Suís Endorfine, el líder de JxCat, Carles Puigdemont, va reivindicar que “una societat digna” s’ha d’insubordinar si es ratifica l’empresonament dels seus líders polítics i socials.

“Hem de defensar la nostra dignitat”, va dir, malgrat sostenir que no es pot renunciar al diàleg. Però, després de dos anys de paralització política, Puigdemont diu que “ara toca” que l’independentisme en el seu conjunt “prengui la iniciativa”. Un nou impuls que implica la unitat entre la “societat civil i institucions diverses”. “O es fa d’aquesta manera, o no té possibilitats de reeixir”, va defensar.

En la xerrada d’ahir amb el periodista de l’RSI Sergio Savoia sobre “la identitat i el dret a l’autodeterminació dels pobles”, també es va parlar de l’estancament polític a Madrid. Puigdemont va criticar els partits espanyols perquè no estan “habituats a arribar a acords” i va lamentar que es pugui tornar a unes eleccions al Congrés. “Per això diem que no volem la independència per canviar de país, la volem per canviar d’època, d’aquesta idea antiga de poder absolut”, va remarcar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona